banner

Lijsttrekker partij PrO Oisterwijk moet direct al diep door het stof


De zojuist gekozen lijsttrekker van partij PrO in Oisterwijk moet na één dag actief te zijn al diep door het spreekwoordelijke stof.

Van een student communicatie aan de Economische Hogeschool én bestuurslid Campagne & Communcatie van het landelijke GroenLinkse Jongeren DWARS, maar ook van haar partijgenoten die vast en zeker mee hebben gekeken, zou je verwachten dat je niet meteen op je eerste benoemde lijsttrekkersavond zo uithaalt naar een grote groep goed bedoelende medemens uit jouw samenleving.

Myrte Hesselberth (PrO) deed dat wel. Uit het excuus dat volgde blijkt dat een groot deel van de eigen achterban werd geraakt, de kiezers van haar partij. In een aankondiging van haar benoeming, verweet zij haar ‘de generaties voor haar’ schuldig te zijn aan ‘ongebreidelde streven naar materiële welvaart’ en die voorouders hebben volgens haar ‘het klimaatprobleem veroorzaakt’. De 20-jarige voelde zich door hen genaaid, en ja precies ook met dat woordgebruik. Het mag duidelijk zijn: Daar kwam veel kritiek op.

Standpunt

Myrte Hesselberth bij een recent protest in Tilburg.

Wat de partijcollega’s gedacht hebben bij het voor of met haar opstellen van dit persbericht is niet duidelijk, maar dat het bij een grote groep inwoners schofferend overkwam is een feit. Toch, tegelijk was het een duidelijk statement, met een even zo duidelijke strekking. Daar kan je kiezers mee verliezen, maar zeker ook winnen. Immers willen kiezers niets liever dan duidelijke informatie waar de partij voor staat, en dat was ze in ieder geval: duidelijk.

We

Na het lezen van het excuus kan dat statement evengoed verzachtend, als bevestigend worden opgepakt. Die duidelijkheid is nu minder. En roept meteen ook vragen op. Want wie zijn ‘we’? Ze gebruikt dit woord meerdere malen, in verschillende zinnen, vermoedelijk doelende op verschillende groepen, waaronder toch ook weer ‘de generaties voor haar’ …

Verklaring Myrte Hesselberth

Wat was ik afgelopen maandagavond blij met de benoeming van PrO Oisterwijk om als lijsttrekker voor de komende raadsverkiezingen uit te mogen komen. En dat ben ik nog steeds maar wel met een wrange nasmaak ten gevolge van een uitspraak van mij. Een uitspraak die fout geformuleerd was en niet goed nader toegelicht werd. Een les….

Hiermee heb ik veel mensen geraakt en gekwetst. Maar dat is nooit mijn bedoeling en intentie geweest. En het was ook niet terecht om dit zo over te laten komen. Hiervoor mijn oprechte excuus en graag licht ik toe wat de achterliggende gedachte van mijn uitspraak is.

Wat ik bedoelde te zeggen was dat we al jaren te veel consumeren. We zijn te veel met welvaart bezig en te weinig met welzijn. PrO Oisterwijk vindt dat we hier iets aan moeten doen. En als vers gekozen boegbeeld van PrO Oisterwijk wil ik dit uitdragen. Samen met mijn partij wil ik de samenleving mobiliseren hier iets aan te doen. De welvaart is gedurende enkele decennia zo gegroeid, daar hebben velen voor gewerkt. Daar profiteren we ook allemaal van.

Fijn, maar onze welvaart heeft ook negatieve effecten. Gevolgen voor ons klimaat waardoor de aarde mogelijk kapot gaat. Gevolgen voor onze gezondheid. We hebben een prestatiemaatschappij gecreëerd, waarbij geld een belangrijke rol speelt. Veel van mijn leeftijdsgenoten lijden hierdoor aan depressies, omdat ze de druk niet aan kunnen.

Het laatste waar ik op uit ben is een generatiestrijd. PrO wil juist samen met alle inwoners van Oisterwijk de verantwoordelijkheid nemen om het anders te doen. Velen hebben vóór mij al gestreden voor een betere wereld, waarvoor ik ze enorm dankbaar ben. Maar helaas kunnen we de strijd nog niet opgeven en vraagt dit voortzetting. Ik wil graag een boegbeeld zijn voor deze strijd en me hiervoor volledig voor inzetten.

Als lijsttrekker van PrO Oisterwijk wil ik er aan werken om onze mooie gemeente over te dragen aan de generaties na ons. Een Oisterwijk waarin welzijn van iedereen nog in het vaandel staat.

Ik hoop dat u mijn excuses aanvaardt. Ze zijn oprecht en uit de grond van mijn hart.

Groetjes,

Myrte Hesselberth