banner

Haarense jonkheer heeft eigen treinstation


Het spoor komt, een trein door Brabant, een unieke gebeurtenis in 1865 die het leven en landschap van Haaren voorgoed zou veranderen. Vooral dat van de Haarense jonkheer en zijn huishoudster, naar verluidt was zij ook zijn geliefde, die een eigen ‘station’ afdwong. Een stationsgebouw kwam er niet, het werd ‘slechts’ een stopplek bediend met een handgebaar…

Een fragment uit de filmdocu over kasteel Nemerlaer (Foto: Oisterwijk in Beeld).

Oisterwijk in Beeld heeft zich dit jaar op een wel heel bijzonder project geworpen: Het wel en wee op het Haarense kasteel Nemerlaer. Onderdeel van dit project is het opduiken en naspelen van historische gebeurtenissen. Zo ook het bijzondere treinstation, dat de jonkheer had bedongen (zie artikel onder). Een anekdote die overigens ook voorkomt in het boekje 150 Jaar Spoor in Oisterwijk (klik hier voor meer info).  In navolging van de waardevolle films over het ook Haarense verzet, en de vorig jaar geïntroduceerde indrukwekkende natuurfilm, zijn ook hier de verwachtingen hoog.

Het tafereel werd afgelopen week opgenomen in het Utrechtse Spoorwegmuseum, waar een wagon uit die periode dienst kon doen als decor, zo te zien voorzien van een winters zonnetje. Jonkheer Alberic (acteur Hans Geerst) en zijn huishoudster/geliefde Koosje Jansen (actrice Marya Hüsstege) komen aan per trein…

Krantenknipsel uit ‘Tussen de Rails’ – 1967