koopzondag

Gemeente Oisterwijk gebruikt naam van Moergestelse organisatie


Dat het in de huidige snelle internet tijd verstandig is een nieuw bedachte naam eerst even op Google in te typen, voordat je die naam gaat gebruiken, blijkt uit dit voorbeeld. Dat niet doen, en er willens en wetens aan vast blijven houden, zorgt voor verwarring, is onnodig en ongewenst, zo blijkt.

Prijsvraag

Dat de gemeente een prijsvraag uitzet voor een naam van een nieuw zorgloket, daar een enthousiast gepresenteerde keuze uit komt, en die naam al blijkt te bestaan… dat is niet zo erg. Gelukkig zijn die andere namen actief in andere gemeenten. Loket Wegwijs Oisterwijk zal niet snel verwarring geven met Loket Wegwijs Vught, Boxtel, Sint Michielsgestel of Breda … Loket Wegwijs Haaren kan met de gemeentelijke herindeling mogelijk wel verwarring geven, maar is in beheer bij de huidige Gemeente Haaren, dus zal vanzelf goed komen als Oisterwijk straks alles overneemt.

Natuurlijk Moergestel of Natuurlijk Moergestel

Wie in een gemeentelijk bericht over ‘natuurlijke’ projecten in ‘Moergestel’ de naam ‘Natuurlijk Moergestel’ leest, en uit interesse het bekende Google gebruikt om wat meer te weten, komt (uiteraard) uit bij Natuurlijkmoergestel.nl.  Een interessante website van een organisatie, bestaande uit samenwerkende lokale ondernemers in ‘Moergestel’, die zich bezig houden met ‘natuurlijke’ gezondheid. Niet zo heel erg onlogisch, maar toch volledig onjuist. Want, het laat zich raden: Het gemeentelijk bericht gaat niet over Natuurlijk Moergestel, maar over Natuurlijk Moergestel!

Ziet u het verschil?

Dat ziet er heel mooi uit, het is natuur in Moergestel, maar heeft niets te maken met Natuurlijk Moergestel (de echte).

Ziet u het verschil? Precies, dat is er niet. Althans niet in de naam. Uit navraag en bestudering van de website en persberichten blijkt dat Gemeente Oisterwijk sinds november 2019 de naam van een bestaande organisatie gebruikt. Niet alleen eenzelfde naam, maar ook in hetzelfde dorp! Zelf denkt het college (burgemeester en wethouders) daar overigens anders over:  ‘In ons geval gaat het om het project Natuurlijk Moergestel, geen organisatie,’ zo laat de woordvoerder desgevraagd weten. Ondanks de constatering van de duidelijke verwarring volgt geen aanpassing van het bericht én verschijnt dezelfde boodschap over Natuurlijk Moergestel even later ook op de sociale media van de gemeente.

Google

‘Wij bestaan al ruim 7 jaar,’ zo geeft Nathalie Wolfs uitleg namens Natuurlijk Moergestel (de echte). De organisatie heeft de naam ruim 6 jaar eerder bedacht en op 13 april 2014 het webadres vastgelegd. Informatie die voor eenieder openbaar op internet te vinden is.  ‘Gemeente Oisterwijk heeft de naam Natuurlijk Moergestel gebruikt zonder daarover met ons te overleggen. Volgens de gemeente was ons bestaan niet bekend bij hun. Wij denken echter dat daar onvoldoende onderzoek naar is gedaan.’ En dat onderzoek hoeft niet zo heel moeilijk te zijn: Google.com en eventueel Sidn.nl verrichten in luttele seconden wonderen.

Natuurlijk Moergestel (de echte) bevestigt dan ook dat ze hier niet blij mee waren. ‘Het roept inderdaad verwarring op.’ Ook op hun aangeven werd de naam door de gemeente niet aangepast. ‘Het verdient geen schoonheidsprijs hoe de gemeente daarin gehandeld heeft.’ Natuurlijk Moergestel (de echte) laat het verder rusten, maar het zou de gemeente sieren – als ze de organisatie en de inwoners van Moergestel een plezier willen doen – om die naam even aan te passen…

Een blik op Sidn.nl doet wonderen, nu nog vrij, nog wel…