banner

Treinongeluk met fietser op spoor in Heukelom (Update)


Tussen Tilburg, Oisterwijk en Boxtel rijden geen treinen. Het treinverkeer is stilgelegd na een aanrijding op de spoorovergang met een fietser.

Hulpdiensten op de plek van het ongeval, de overweg in Heukelom (Foto: Toby de Kort).

Dit gebeurde zaterdag iets na 9.30 uur aan de Laag Heukelomseweg in Heukelom bij Oisterwijk. Hulpdiensten kwamen ter plaatse.

Er heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een trein en een fietser. Het slachtoffer is ter plaatse overleden. Het gaat om een overweg die beveiligd is met bomen. De politie onderzoekt dat ongeval.

Eerder deze week moesten reizigers ook geëvacueerd worden, toen was het vanwege een defecte trein ( Foto Toby de Kort).

Door de aanrijding zijn drie treinen gestrand. Twee daarvan kunnen zelfstandig wegrijden. De ongeveer honderd reizigers van een derde trein worden door de incidentenbestrijders van ProRail geëvacueerd. Vanwege de aanrijding is er geen treinverkeer mogelijk tussen Tilburg en Oisterwijk tot naar verwachting 14.30 uur.

BOA’s regelen verkeer

Voor verkeer ter plaatse werd de overweg in Heukelom en die aan de Tilburgseweg afgesloten. Aan de Tilburgseweg werden BOA’s ingezet om gevaarlijke situaties te voorkomen. Overweg Pannenschuurlaan bleef wel bereikbaar.

Update

Volgens een passant zouden er na deze aanrijding in Oisterwijk slagbomen niet dicht zijn gegaan, ondanks dat er een trein aankwam. De machinisten hebben op dat moment wel een toetersignaal gegeven. ‘Ter hoogte van de Jumbo. Ik steek over, eerlijk gezegd zonder te kijken, en ineens begon die trein te toeteren, vlak achter mij langs reed hij door terwijl dus de overgang open bleef staan. Pas halverwege de trein gingen de lichten aan en de overgang dicht!’

Zover ProRail nu weet is deze  situatie een gevolg van het ongeval in Heukelom. Treinen die vanwege de versperring vast komen te staan, mogen op een gegeven moment stapvoets achteruit het baanvak verlaten. Ze rijden dan zeer langzaam richting de overweg, toeteren en raken met hun neus de slagboom signalering aan, die in dat geval erg dicht bij de overweg is gesitueerd. Pas daarna steken de treinen de overweg over. Dit kan volgens de woordvoerder van ProRail aan weggebruikers inderdaad de indruk wekken dat de signalering niet of te laat werkt.

Fietsers steken na lang wachten het spoor over, 28 mei 2018. (Bron: Toby de Kort)

Oisterwijk is in het verleden regelmatig geconfronteerd met storingen, waardoor bij meerdere gesloten overwegen het dorp in tweeën werd gesplitst en er gevaarlijke situaties ontstonden (zie foto links).

Let op: Als bomen gesloten zijn, steek niet over maar gebruik een andere overweg. Voetgangers en fietsers kunnen eventueel bij het station door de voetgangerstunnel met lift. Zijn de bomen open, kijk dan toch goed uit!