ondernemers

Geeft raad waardering aan Oisterwijkse Opkikker?


Als dit geen waarderende motie waard is? 10.000 maaltijden en 4.000 contactmomenten ondersteunden de maatschappelijke zorg, juist en precies dat waar burgemeester Hans Janssen en wethouder Stefanie Vatta de afgelopen maanden om hebben gevraagd.

Het bezorgen van de soep aan meer dan honderd adressen (Bron: Sociaal huis Oisterwijk).

Vanwege een ernstig geldgebrek bij de gemeente, heeft verantwoordelijk wethouder Stefanie Vatta de samenleving afgelopen maanden nadrukkelijk gevraagd om meer voor elkaar te zorgen; burgemeester Hans Janssen riep daartoe extra op in de corona tijd. Er waren velen actief, ieder met eigen wil en kunnen. Als daarvan een heel duidelijk voorbeeld met kop en schouders boven het maaiveld uitsteekt, dan is het de Oisterwijkse O’pkikker. Drie maanden en 10.000 maaltijden verder was het echter opvallend stil vanuit de gemeentelijke woordvoering in de gemeentelijke media uitingen. Vreemd genoeg ook geen antwoord op onze vragen daarover…

Energie om vol te houden

‘De O’pkikker actie was een initiatief van het Sociaal Huis Oisterwijk van sociale ondernemers, in samenwerking met de Oisterwijkse horecaondernemers. Om inwoners die het in deze moeilijke tijd nodig hebben een zetje in de rug geven, door hen te voorzien van een kosteloze voedzame maaltijd of maaltijdsoep. Maar gaandeweg uitgegroeid, met traktaties als bonbons en fruit, kleurplaten en legpuzzels om de tijd door te komen, wenskaarten van kinderen van o.a. het AZC. Uiteindelijk hebben zo’n 58 bedrijven en organisaties deelgenomen,’ zo laat de organisatie ons weten. De actie vond plaats van 15 maart tot en met 27 juni, en haalde 16 maart al de nationale tv bij Goedemorgen Nederland. ‘Daarna veel aandacht in de lokale en regionale pers, en ondersteuning en waardering van enkele nationale fondsen,’ aldus mede-initiatiefnemer Eric Rentmeester.

10.000 lichtpuntjes

Contactmoment: Met touw en mandje gaat de O’pkikker omhoog (Foto: Henk van de Rijke)

‘Niets was de koks teveel: vegetarisch, halal, alles was mogelijk. En ook al was er verdriet door het gemis van naasten, zeker met Pasen en Moederdag, de O’pkikker werd elke keer weer ervaren als een lichtpuntje in deze duistere periode. Met kushandjes vanachter de ramen, en kaartjes en kleurplaten voor de koks. Koningsdag werd, door iets lekkers bij de koffie, toch een beetje een feestje. En bovenal gaf het, lichamelijk en geestelijk, nieuwe energie om het vol te houden.’ De inzet van de vele ondernemers en vrijwilligers krijgt een vervolg in ontmoetingen, de bijeenkomsten van O’pkikker Ontmoet, uiteraard met de nodige beschermende maatregelen.

Motie

In de gemeenteraad van Oisterwijk worden moties (inbreng van een discussiepunt) ingediend en in meerderheid aangenomen over onder andere het beschermen van natuur tegen ballonnen, hulp bij een ijsbaan, het gelijk behandelen van elkaar, en zo nog veel meer. Als dit geen motie verdient?

O’pkikker in cijfers
Met 58 bedrijven en organisaties
werden gedurende 3 maanden
in 30 bezorgdagen
naar 301 inwoners
met 2100 km op de teller
totaal 4.000 contactmomenten
en 10.000 maaltijden verzorgd.