anytime

Flitspaal voor fietsoversteek Baerdijk Oisterwijk?


Weer een aanrijding afgelopen week op het kruispunt van het rode fietspad met de Baerdijk. Zover bekend is de hoofdoorzaak het negeren van het stopbord. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de automobilisten het stopbord negeert.

Aanrijding op fietspad Brdijk (Foto: Toby de Kort).

Stoppen is er bij meer dan de helft niet bij, totdat er iemand naar de oversteek gaat staan kijken, dan is plots 90% bereid te stoppen. Handhaving zou een optie zijn, maar vooralsnog kiest de gemeente daar niet voor. Een extra bewustwordingsbord moet volgens de verkeerswethouder zorgen voor verhoging van de bewustwording. Dat bord werd half mei door wethouder Dion Dankers toegezegd; bij de rotondes aan de Moergestelseweg werd zo’n bord al wel geplaatst. Volgens weggebruikers valt het te weinig op; volgens de wethouder staat het op een verkeerde plek; verplaatst is het nog niet.

Wethouder Dion Dankers attendeert de weggebruikers op ‘elkaar zien en rekening houden’. Een dergelijk bord moet volgens de wethouder ook bij de Baerdijk voor bewustwording zorgen (Foto: Joris van der Pijll).

Na de zomer

Op de Baerdijk staat het bord er nog niet: ‘Na de zomer gaan we aan de slag met extra bewustwordingsmaatregelen.’ De vraag is of een dergelijk bord echt zin heeft. Immers zijn de stopborden en drempels aan de Baerdijk enkele jaren terug al aangepast en vallen die goed op. In aantal aanrijdingen zorgde dat voor een verbetering, zo blijkt uit de tellingen door onze redactie. Toch vinden veel inwoners dat er nog steeds teveel aanrijdingen voorkomen; het is nog steeds een ‘hotspot’ in de 112 meldingen.

Automobilisten moeten voorrang verlenen, maar na een aanrijding is die regel alleen nuttig voor de financiële afhandeling; blijvend letsel neemt niemand meer weg helaas. Er zijn – zo lezen we in de reacties van inwoners – dan ook andere maatregelen nodig die vooral de weggebruiker moeten dwingen te stoppen. Actieve signaalverlichting die reageert op naderen fietsers, stoplichten en zelfs beweegbare palen worden genoemd. De woordvoerder van wethouder Dankers laat echter weten: ‘Aanpassing van de kruising Stroomdalpad-Baerdijk zit niet in de planning.’

De Fransen hebben iets nieuws!

Het is 2016 als Gunther Brants, een collega in het Belgische, een artikel plaatst met de kop ‘De Fransen hebben iets nieuws: camera aan STOP-bord flitst iedereen die niet tot stilstand komt.’ Er is zo blijkt een camera beschikbaar die net als bij te snel rijden of doorrijden bij rood stoplicht, automatisch autokentekens registreert bij het negeren van een stopbord. Een boete volgt vanzelf in de brievenbus.  ‘Op één dag hebben ze 517 chauffeurs betrapt die niet daadwerkelijk gestopt zijn.’ De flitspaal werd ingezet, u raadt het al, op een kruispunt waar veel ongelukken gebeurde.

De boete bedraagt in Nederland minimaal 140 euro; in combinatie met het niet voorrang verlenen zelfs 240 euro. Misschien dát samen met zo’n flitspaal op een bord zetten?