banner

Column Roland Smulders: Heel erg fout


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Heel erg fout

 

Mijn woonplaats Oisterwijk noemt zich dan wel een regenbooggemeente, maar voor het op papier zetten van een beleid tegen racisme hebben de ambtenaren het volgens de verantwoordelijke wethouder te druk. Waarmee dan, vraag ik mij af. Met het organiseren van dienstreizen naar verre oorden? Met het bedenken van een nog vreemdere route om verkeersdeelnemers door het dorp te leiden? Het zijn allemaal belangrijke zaken die voorrang hebben. Ik weet nu in elk geval wel waarom beleidsstukken mij vaak laten zitten met een gevoel van verwarring. De ambtenaren zijn door het vele werk zelf de weg ook een beetje kwijt. Dan kan het gebeuren dat per ongeluk de tekening van een van de kinderen op de stapel aantekeningen belandt en voortaan als een ‘infographic’ het lot van Oisterwijk bepaalt.

Natuurlijk betekent de weigering een beleid op papier te zetten absoluut niet dat wij in Oisterwijk geen oog hebben voor wat er gaande is in de wereld. Wij zijn ons terdege bewust van de verhangen bordjes. Het is nergens voor nodig dat duizenden demonstranten met hun lunchpakketje in de bus stappen om hier de blijde boodschap van een planeet zonder racisme te komen verkondigen. Liever niet, want wij hebben in Oisterwijk al geen plaats voor een kermis die voldoet aan de coronarichtlijnen. Gewoon wegblijven, dus. Ons beleid is al jaren dat racisme heel erg fout is. Een dergelijke opvatting hoeft niet opgetekend te worden in een officiële nota met tekeningen voor de duidelijkheid.

Zelfs ik heb mij inmiddels met veel moeite verzoend met een Piet die als een soort kameleon van kleur verandert naarmate de omstandigheden dat wenselijk maken. Zwart, groen of pimpelpaars: zolang er genoeg cadeautjes worden uitgedeeld, zal het kinderen een zorg zijn. De meesten weten toch wel dat zo’n rondspringende Piet er in het dagelijkse leven heel anders uitziet. Kinderen leren ook zonder door de gemeenteraad bekrachtigd beleid al snel het verschil te maken tussen mensen die snoep uitdelen en mensen die dat niet doen.

Wat de kinderen en ik veel erger vinden, is het afblazen van de Oisterwijkse kermis. Het als pleister op de wond wel toestaan van een kleinere kermis in Moergestel, kan de pijn van het gemis niet wegnemen. Moergestel mag dan misschien op papier ook bij Oisterwijk horen, wij mogen er niks kritisch over zeggen en het dorp ligt te ver weg om er even naar toe te wandelen voor een zak oliebollen. Eigenlijk moet er een beleid komen waarin ons onvervreemdbare recht op het kermisstukje van onze identiteit solide wordt verankerd. Maar daarvoor zullen de ambtenaren het ook wel te druk hebben.

 

Roland Smulders