anytime

Column Roland Smulders: Dienstverlening nieuwe stijl


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Dienstverlening nieuwe stijl

 

De gemeente Oisterwijk wil inwoners graag helpen meer gebruik te maken van hun eigen netwerk. Ik weet niet welke emotie bij anderen naar boven kwam toen zij dit lazen, maar bij mij was het de gemengde reactie op een goede, maar wel compleet misplaatste grap. ‘Zal ik u even de weg wijzen naar het eigen netwerk’, roept de medewerker van dienst opgewekt, terwijl hij een verbouwereerde inwoner naar de deur leidt. Het is de door geldgebrek ingegeven dienstverlening nieuwe stijl in onze Parel in het Groen.

Om de transformatie tastbare handen en voeten te geven, is door het gemeentebestuur zelfs een kwartiermaker aangesteld. De goede verstaander weet dat het dan ernst is. Kwartiermakers zijn niet goedkoop. In het geval van onderwerpen van minder belang doet de gemeente Oisterwijk die moeite niet.

Wat er precies te kwartiermaken is, weet ik eigenlijk niet. De organisaties die het werk van Loket Wegwijs Oisterwijk moeten verzetten, doen dat al sinds enige tijd vanuit het nieuwe onderkomen op de eerste verdieping van onze culturele molensteen Tiliander. Ik weet dat, omdat ik er zelf ook soms te vinden ben als vrijwilliger. En voor zover ik dan kan zien, is het belangrijkste inmiddels wel geregeld. Er zijn werkplekken, computers, een telefoonverbinding en een apparaat om koffie te zetten. Nu nog met een kwartiermaker aankomen, heeft iets van de ober die na afloop van de maaltijd de menukaart presenteert. Het is goed bedoeld, alleen wat aan de late kant.

In de praktijk zal er vermoedelijk weinig veranderen. In de afgelopen dertig jaar – zo lang loop ik al in een of andere vorm mee in het wereldje van het Oisterwijkse welzijn – kwamen vaker vernieuwende ideeën op tafel, maar op een of andere manier lukte het altijd wel de boel zo’n beetje bij het oude te laten. Het is ook goed zo. Oisterwijk biedt geen goede voedingsbodem voor revolutionaire ontwikkelingen. Wij pakken de zaken liever aan langs de weg van de geleidelijkheid. Met af en toe een technische inhaalslag, een nieuwe naam en een fris logo op het briefpapier kunnen wij de toekomst weer aan. Het gekozen beeldmerk waarmee de kwartiermaker aan de slag moet zal alleen niet iedereen aanspreken, ben ik bang. Maar goed, smaken verschillen en ik begrijp best dat het onmogelijk is om met alle wensen rekening te houden. Tot de volgende vernieuwing doe ik het er wel mee.

 

 

Roland Smulders