banner

Zijn mondkapjes het nieuwe normaal?


Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er een aantal nieuwe regels bijgekomen in ons land. Zo moeten we bijvoorbeeld: 1.5 meter afstand houden, vaak je handen wassen, zoveel mogelijk thuiswerken, geen handen schudden en in je elleboog niezen. Vanaf 1 juni is het ook verplicht om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Betekent dit dat het normaal gaat worden in onze maatschappij om mondkapjes te gaan dragen?

Mondkapjes in het ov

Wanneer je anderhalve meter afstand kunt houden, is een mondkapje niet nodig. In het openbaar vervoer is het echter moeilijk om je aan de anderhalve meter afstand te houden. Sinds 1 juni is het daarom verplicht om daar (niet medische) stoffen mondkapjes te dragen. Met een mondkapje wordt het risico verkleind dat je andere passagiers of ov-personeel besmet. Ga jij binnenkort reizen met de trein vanuit station Oisterwijk? Zorg dan dat je goed voorbereid bent want op ons station zijn geen mondkapjes te koop. Er zijn inmiddels heel wat leuke en hippe mondkapjes op de markt.

Stoffen mondkapjes in diverse kleuren

Zo gebruik je mondkapjes: 

  • Was voor en na het afzetten van het mondkapje je handen minimaal 20 seconden met water en zeep.
  • Raak tijdens het op- en afzetten alleen het elastiek aan.
  • Zorg dat je mond, neus en kin goed bedekt zijn en raak het mondkapje daarna niet meer aan. Met een kleine opening neemt de werking al af.
  • Gebruik het mondkapje maximaal drie uur per keer.
  • Bewaar een schoon en gebruikt mondkapje apart van elkaar in een afgesloten of bakje.
  • Zolang je hem draagt, moet je zo veel mogelijk van het mondkapje afblijven. Dus niet tussendoor het mondkapje op- en afzetten om te eten of te drinken. De buitenkant van het kapje kan besmet zijn geraakt.
  • Een mondkapje van textiel was je op 60 graden op een volledig wasprogramma voordat je het weer gebruikt. Gebruik geen wasverzachter.
  • Was je handen nadat je het mondkapje in de wasmachine hebt gestopt.

Let op: een mondkapje is niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar.

Maak er géén uitje van 

Het advies blijft gelden: vermijd drukte, werk zoveel mogelijk thuis en reis niet onnodig. Ga waar mogelijk lopen of pak de fiets tot 8 km en geef elkaar de ruimte. Reis zoveel mogelijk buiten de spits en vermijd drukke plekken. Gebruik trein, bus, tram en metro alleen als het echt niet anders kan. Het openbaar vervoer blijft alleen voor noodzakelijke reizen en is geen uitje.