banner

Vermist 7-jarige Martin door ouders meegenomen uit De Hondsberg (Update Australië)


Martin Florian Den Hertog van 7 jaar is vermist. De politie vraagt uw hulp! In Australië heeft de vader de politiek om hulp gevraagd tegen de Nederlandse regering. Het Openbaar Ministerie heeft de ouders als verdachten aangemerkt.

Martin is vermist

De politie doet onderzoek naar de verblijfplaats van de 7-jarige Martin Florian Den Hertog. Martin is een jongen met een verstandelijke beperking en hij verbleef in verband met een ondertoezichtstelling in De Hondsberg, een instelling in Oisterwijk. Tijdens een bezoekmoment op woensdag 24 juni hebben zijn ouders hem meegenomen. Het is onbekend waar zij nu zijn.

Politie wil graag weten waar Martin is zodat hij de juiste zorg kan krijgen. Ook willen ze weten waar zijn ouders nu zijn.

Martien heeft blanke huidskleur, kort blond haar, scheiding links in het haar, draagt vermoedelijk een wit met rood gestreept T-shirt,

Vader is blank, 1.90 lang, donker haar, stevig buikje, beige lange broek, roze T-shirt en bruine sandalen, Australische afkomst, hij praat mogelijk met een accent, leeftijd is 49.

Moeder is blank, 1.70 lang, zwart stijl haar tot op de schouders, zwarte broek, wit T-shirt met bedrukking en sandalen, Russische afkomst, ze praat bijna geen Nederlands, leeftijd is 34.

Bel 0900-8844 als u meer weet, of 112 als u Martin of zijn ouders ziet.

Ondertoezichtstelling

De ondertoezichtstelling is een kinderbeschermingsmaatregel die aan de orde komt als een gezin niet of onvoldoende vrijwillig meewerkt aan verbetering van de situatie. Als de rechter een ondertoezichtstelling uitspreekt, krijgt het gezin een gezinsvoogd toegewezen vanuit een gecertificeerde instelling. De gezinsvoogd begeleidt het kind en helpt de ouders bij het oplossen van de problemen. De ouders moeten de hulp en ondersteuning van een gezinsvoogd bij de opvoeding van hun kind accepteren, maar houden wel het gezag over hun kind en blijven verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kind. De gezinsvoogd gaat daarbij verplicht begeleiden. In de meeste gevallen blijft een kind tijdens de ondertoezichtstelling thuis wonen, maar soms is het voor het kind beter dat hij ergens anders woont, bijvoorbeeld in een tehuis of pleeggezin.

Ouders verdacht

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft laten weten: ‘Zonder te weten in wiens handen het jongetje Martin is’, de ouders te verdenken van ‘ontrekken van het kind van bevoegd gezag’. Dat is volgens het OM een strafbare feit waarvan zij verdacht worden omdat ‘zij de laatste zijn de in zijn nabijheid zijn geweest’, aldus de woordvoerder van het OM.

Australië

De vader blijkt afgelopen maand in Australië de politiek om hulp te hebben gevraagd, omdat hij het niet eens is met de uit huis plaatsing van zijn zoon. In media aldaar kwam 18 mei een uitgebreid verhaal over deze situatie (klik hier).  Op die website staan ook de foto’s van de ouders, en hun kant van het verhaal. Volgens hen zou Autisme de reden zijn van de voor buitenstaanders afwijkende gezinssituatie.

Het verhaal gaat dat de destijds vijfjarige Martin door hulpverleners uit de woning van de vader in Amsterdam is gehaald na een melding van de buurman dat hij werd verwaarloosd. Volgens de vader en moeder, Conrad en Katya den Hertog, zo laten deze in het Australische artikel weten, zouden hulpverleners de autistische symptomen van Martin ten onrechte diagnosticeren als psychologisch misbruik. Volgens de hulpverleners zou Martin een ontwikkelingsachterstand hebben die veroorzaakt was door verwaarlozing of misbruik. De ouders zeggen dat verschillende experts autisme als oorzaak hebben aangegeven. Er zou door de hulpverleners voortdurend druk worden gezet op het gezin, om hun voogdij af te staan, met het doel de eerder fouten te rechtvaardigen.

De vader – hij kwam in 2002 voor werk naar Europa – heeft in Australië de minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne gevraagd in te grijpen. Martin is in Nederland geboren, maar heeft via zijn  vader een dubbele nationaliteit.