bosch car service

Speciaal voor inwoners Haaren: 12,5 Jaar Oisterwijk Nieuws, hoe is het begonnen?


Zeg je Oisterwijk Nieuws, dan zeg je Joris van der Pijll. De 51-jarige Oisterwijker richtte de nieuwswebsite in 2008 op omdat hij het kleine, lokale nieuws graag onder de aandacht wilde brengen. En dat er behoefte aan was blijkt wel uit de huidige bezoekerscijfers, die variëren tussen de 7000 en 8000 unieke bezoekers per dag, tot soms wel 15 of 20.000. Joris ‘rolde’ de Nieuwsklok in, Oisterwijk Nieuws werd steeds groter, en zeker ook nu het dorp Haaren bij de gemeente komt.

door: Iris de Groot

De eerste ideeën voor het oprichten van een lokale nieuwswebsite ontstonden in 2008. Joris: ‘Er was geen website die zich bezig hield met nieuws uit Oisterwijk. De Nieuwsklok en Brabants Dagblad waren er al wel, maar die waren toen niet online actief.’ Dus ging Joris op zoek naar hoe websites in de omgeving dat deden en hij kwam terecht bij Allesvanberkel-enschot.nl. ‘Dat vond ik heel leuk, zij gingen naar activiteiten, maakten fotoseries en kondigden activiteiten aan, vooral die combinatie vond ik interessant. Na een aantal gesprekken ben ik in 2008 begonnen met een eenvoudige website waar ik 1 á 2 berichtjes per dag plaatste. Dat was toen in die tijd al best veel en dat leverde de website z’n 100 bezoekers per dag op.’

Groter

In gesprek met voormalig burgemeester Yvo Kortmann (Foto: Oisterwijk in Beeld).

Dat bezoekersaantal is niets meer in vergelijking met het huidige bereik van de nieuwswebsite. Gemiddeld bezoeken tussen de 7000 en 8000 mensen per dag Oisterwijk Nieuws. Dat bereik blijft groeien, zeker met de komst van het dorp Haaren naar de gemeente Oisterwijk. Voor Oisterwijk Nieuws een mooie kans het verspreidingsgebied uit te breiden. Oisterwijk Nieuws schrijft namelijk over alle dorpen in de gemeente Oisterwijk: Moergestel, Heukelom en Oisterwijk. Berichten publiceren van en voor de inwoners uit het dorp Haaren is dan ook een logische stap, waar Joris al langer mee bezig is.

Markt

‘In 2010 heb ik marktonderzoek gedaan, letterlijk op de markt in Oisterwijk. Daaruit bleek dat een kwart van de bezoekers inwoner van Haaren was.’ Ook heeft hij gevraagd wat deze personen nog meer in Oisterwijk deden. Ze bezochten Oisterwijk om onder andere naar het theater, zwembad en film te gaan. ‘De inwoners van Haaren voelen zich dus al lang thuis in Oisterwijk.’

Toen de herindeling dichterbij kwam is in Haaren een actiegroep opgericht; Haaren bij Oisterwijk. Vanaf dat moment (2014) is Joris begonnen met schrijven over de herindeling, omdat hij een voorgevoel had dat het dorp uiteindelijk bij de gemeente Oisterwijk zou komen. Vanaf 2015 is dat stapje voor stapje gegaan met het zichtbaar maken van Oisterwijk Nieuws in Haaren.

Joris leest ook graag de Nieuwsklok, dat mag duidelijk zijn (Foto: Oisterwijk in Beeld)

Eigen identiteit

Het dorp Haaren krijgt een eigen plek op de website, net zoals de dorpen Moergestel, Heukelom en Oisterwijk. ‘Op deze manier staat al het nieuws uit een dorp of bepaalde wijk bij elkaar.’ Bovendien sluit dat mooi aan bij wat de website wil zijn; Oisterwijk Nieuws wil een stabiele factor blijven in nieuwe initiatieven, zodat mensen door de bomen het bos blijven zien.

Speuren

Bij het plaatsen van berichten houdt Joris altijd rekening met het algemene belang voor de lezers. Ook maakt hij een duidelijk onderscheid tussen wat hij plaatst en wat niet. Enkel nieuws uit de dorpen komt online. ‘Dat is juist de kracht, als je je teveel met andere dingen gaat bezighouden verlies je de focus’.

Naast het plaatsen van inkomende berichten is Joris nog steeds veel bezig met het zoeken van lokaal nieuws. ‘Ik zoek dagelijks, meerdere keren per dag op social media naar leuke nieuwtjes. Personen zetten tegenwoordig sneller iets op social media dan dat ze dat naar de redactie sturen. Dat komt ook doordat mensen soms denken dat klein nieuws geen nieuws is. Maar dat soort kleine nieuwtjes hebben voor Oisterwijk Nieuws en de lezers juist veel waarde.’

De lezers bepalen

Om alles te volgen zijn twee brede schermen nodig, en een kop koffie…

Om aan goede content te komen is een goede samenwerking belangrijk. ‘Nieuws moet altijd op zoveel mogelijk mediakanalen zichtbaar zijn, de lezers bepalen waar ze het nieuws lezen.’ In Oisterwijk en Moergestel wordt waar mogelijk samengewerkt met diverse andere media zoals omroepen, schrijvers, fotohobbyisten en filmmakers, en dat gebeurt in Haaren ook ‘zodat er één centrale plek komt voor de hele gemeente, met een ruim aanbod aan diversiteit van nieuws.’

Geen grenzen

Ondanks dat Joris speurt, schrijft, een eigen nieuwswebsite heeft en de redactie verzorgt voor weekblad Nieuwsklok, wil hij zichzelf geen journalist noemen. ‘Mensen denken vaak dat ik journalistiek gestudeerd heb en zo aan mijn vaardigheden kom.’ Niets is minder waar, Joris volgde namelijk de opleiding tot elektromonteur. De journalistieke vaardigheden en kennis van taal heeft hij gekregen door te doen, veel te lezen en verschillende cursussen. ‘Bovendien ben ik dyslectisch, maar mijn zes voor Nederlands weerhoud mij er niet van om dit werk met veel plezier te doen.’

Zo zie je maar, zelfs een dyslectische elektromonteur kan de ‘spin in het lokale media-web’ worden.