banner

Piet de Tuinman stopt na 42 jaar, wie volgt hem op?


Sinds 15 september 1978 is Piet van de Wiel verantwoordelijk voor de tuinen en plantsoenen van De Hondsberg in Oisterwijk. Een advertentie in de krant bracht hem hier. 42 jaar later is de Hondsberg opnieuw op zoek naar een tuinman zoals Piet. Iemand die houdt van zijn vak en houdt van alles dat groeit en bloeit.

Piet werkt al 42 jaar bij De Hondsberg in Oisterwijk.

Piet over zijn werk: “Mijn werk is het onderhoud van het gehele terrein van De Hondsberg, dan heb je het over zo’n 35 tot 40 hectare. Niet heel het terrein heeft even veel aandacht nodig, zo’n driekwart is bos en daar heb je een stuk minder werk aan. Daar haal je af en toe een boom weg als deze voor gevaar zorgt, of als er meer ruimte nodig is voor een speelplaats of voor een leefgroep.”

De Hondsberg heeft al jaren een schitterende tuin, daar heeft Piet een grote rol in gespeeld. Hij heeft al die tijd zelf mogen bepalen welke planten er in de tuin kwamen te staan. Hij vertelt: “Wat ik mooi vind, zijn planten waarbij je je afvraagt: kan het wel of kan het niet in Nederland? Dat is toch wel een beetje mijn liefhebberij, om bijzondere planten weg te zetten.”

Als je rondloopt op het terrein, zie je midden in de bosrijke omgeving ineens grote bananenbomen en andere exotische planten. Een medewerker van de Hondsberg geeft aan: “Dat hebben we aan Piet te danken, de tuinen liggen er altijd schitterend bij, vol met mooie planten en bloemen.”

De tuin van Piet, wie volgt hem op?

Volgens Piet zal zijn opvolger goed moeten zijn in het hoveniersvak. “Kennis over de planten waar je mee te maken krijgt, is erg belangrijk. Kunnen ze tegen vorst? Moeten ze gesnoeid worden? Zo ja, hoe dan en wanneer? Er staan planten hier die terug naar binnen moeten voor de winter, die leg ik dan gesorteerd klaar voor volgend jaar. Mijn opvolger hoeft het niet precies zo te doen, dat is onzin. Hij moet gewoon weten wat ie doet.”

Als je Piet in de tuin ziet werken, dan ligt de focus echt niet alleen op de tuin. Hij is iemand die graag een praatje maakt met de medewerkers, maar zeker ook met de kinderen van De Hondsberg. Regelmatig hoor je een ‘HEE PIET!’ over het grasveld klinken. Piet is nooit te beroerd om even terug te roepen. “Je moet goed met kinderen overweg kunnen als je dit werk doet. Je bent toch een vast gezicht voor hen.”

“Of ik mijn werk leuk vind? Als je ergens 42 jaar werkt mag je hopen van wel! Ik houd van de afwisseling. Er is altijd van alles te doen, op zo’n groot terrein. Je moet flink kunnen aanpoten en een groen hart hebben!”

Heb je interesse gekregen in de functie van ‘Voorman Tuinen’ en zie je jezelf wel in de voetsporen van Piet treden? Kijk dan op werkenbijkoraal.nl, ‘Voorman tuinen en plantsoenen’ of stuur je CV en motivatiebrief naar sjullion@koraal.nl.