genieten

Opnieuw verzaakt gemeente in communicatie en dialoog


Twee weken geleden kwam garagehouder Paul Kuijpers met bezwaren op de gemeentelijke communicatie; nu stuurt ook Nettorama eenzelfde bericht aan de betreffende ambtenaar en de raad.

Een brief begin 2019 van de winkelier aan de gemeente, waarin deze zijn zorgen uitspreekt over de verkeerssituatie en vragen over eventuele aanpassingen, werd destijds ontkennend beantwoord. Wetende dat de winkelier met de gemeente er over wil praten, zijn zowel de winkelier als de pandeigenaar vreemd genoeg niet uitgenodigd voor een informatie avond waarin de mogelijke plannen om die situatie te verbeteren werden besproken.

Geen dialoog

De huidige vestiging van de Nettorama in Oisterwijk (Bron: Google Mpas)

Een signaal wat we vaak krijgen, en waardoor regelmatig plannen letterlijk van de tekentafel kunnen, omdat er in het voorbereidingsproces niet of te weinig contact is geweest met de direct betrokkenen. Het kost extra tijd, er worden soms ook besluiten genomen die halfweg de realisatie teruggetrokken moeten worden, extra kosten zijn er zeker ook mee gemoeid. Goed dialoog is het halve werk, schreef PIT Onderzoek enkele maanden terug. Een onderwerp dat ook regelmatig in de raad boven komt, waarbij de raad het college (burgemeester en wethouders) nadrukkelijk opdracht geeft dit anders te doen, maar uit de brief van Nettorama en die van garage Paul Kuipers blijkt dat dit nog niet goed lukt in de uitvoering.

Bewust negeren

Inhoudelijk heeft de supermarkt bezwaar tegen het verkeersluw maken van hun omgeving. Maar ook trekt de winkelier de oprechtheid in twijfel van het handelen van de ambtenaar (waarvan wij de naam niet mogen noemen): ‘In het verleden is al eens uitgesproken dat onze Nettorama winkel aan De Kuil 1 eigenlijk niet wenselijk is vanuit het detailhandelsperspectief. Het heeft er daarom ook alle schijn van dat er bewust naar ons en de pandeigenaar niet gecommuniceerd is dat er aanpassingen bedacht zijn (dan wel een inloopavond was) en dat middels de bedachte scenario’s getracht wordt om de detailhandel op deze manier weg te krijgen,’ aldus Charles Vandermeulen, die afsluit met een uitnodiging tot gesprek, en  juridische stappen overweegt.