banner

Oisterwijk in Beeld maakt prachtige documentaire over Nemerlaer Haaren


Ze maakten al heel wat films over bijzondere mensen en gebeurtenissen in Oisterwijk, zoals in 2018 een uur durende documentaire over verzetsman Van de Weijer die in Haaren onderdook, in 2019 de prachtige uitgebreide film over de Oisterwijkse natuur met een kort stukje over Landgoed Nemerlaer.

Bijzonder project

Maar daar blijft het niet bij voor de altijd bezige vereniging. Dit jaar hebben ze weer een bijzonder project opgestart. Dit keer wil de club op haar eigen wijze aandacht geven aan de samenvoeging van Haaren en Oisterwijk. Dat doet ze met een uitgebreide documentaire over het Haarense kasteel Nemerlaer met als titel “De verborgen verhalen van Nemerlaer”. Na research van meer dan een jaar, werd eind 2019 het draaiboek geschreven en gestart met opnames. Allerlei mensen die in de loop van de geschiedenis nauw betrokken waren bij het kasteel verlenen hun medewerking. Ook enkele toonaangevende historici geven uitleg. Wist u dat behalve het landgoed ook 12 boerderijen eigendom waren van Nemerlaer? Bewoners vertellen over hoe de jonkheer hiermee omging.

Kasteel Nemerlaer vanuit de lucht (Foto: Oisterwijk in Beeld).

Speciale effecten

De documentaire vertelt de geschiedenis van een kasteel dat al uit 1303 stamt. Tal van verhalen over de verschillende bewoners passeren de revue. Speciale effecten worden niet geschuwd. Zo is er een indrukwekkende 3D-animatie over de verschillende bouwfases van het kasteel. Natuurlijk komt ook de legende van het spook aan bod. Want zoals het elk kasteel betaamt heeft ook kasteel Nemerlaer haar eigen spookverhaal. Door nagespeelde scenes van opmerkelijke gebeurtenissen wordt de kijker meegenomen in het verhaal en worden verborgen verhalen ontrafelt.

Eindresultaat

Cameraploeg aan het werk (Foto: Oisterwijk in Beeld).

Het is nog niet duidelijk wanneer het eindresultaat te zien zal zijn. Mede door de Coronacrisis is er een vertraging ontstaan in de planning van de filmopnames. Het oorspronkelijke plan om de film deze zomer in de tuin van het kasteel te vertonen lijkt door de beperkende maatregelen van het RIVM financieel niet haalbaar. Er wordt hiervoor naar een oplossing gezocht. Ondertussen gaat de productie gestaag door en als de film straks klaar is, wordt u uitgenodigd om te komen kijken. De plaats en tijdstip zijn nu dus nog even onduidelijk.