banner

Monumentaal zandpad Moergestel krijgt alsnog verharding tegen stof


‘Weg gaan het oplossen!’ werd ‘Helaas, historisch erfgoed!’ en dat is nu alsnog ‘We gaan het oplossen!’

Rob Bruinsma is er al een jaar of vier mee bezig. Hij woont aan de Pijnendijk in Moergestel en toonde ons enkele weken terug een filmpje met grote stofwolken (zie onder); niet prettig wonen en ongezond.

Heel veel stof …

‘Eerst werd ik van het kastje naar de muur gestuurd. Er was onduidelijkheid of deze weg bij Tilburg of bij Oisterwijk hoort,’ zo begint het verhaal van Rob en zijn buren. ‘Daarna kreeg ik bezoek van een ambtenaar uit Oisterwijk, en heb ik een gesprek gehad met wethouder Dion Dankers. Die gaven aan dat hier inderdaad iets aan gedaan moest worden. Iedereen was het er over eens. Vervolgens kreeg ik bericht dat alles rond was, het was geregeld, er zou een verharding komen.’

Helaas

Blij en tevreden na de jaren van vragen en gesprekken, was het wachten op de aanleg. Het zandpad zou een verharding krijgen. Goed voor de bewoners, en ook voor de recreatieve fietsers die hier met regelmaat worden ondergesneeuwd.  ‘Ik hoorde maar niks, en heb toen zelf gebeld. Daar werd ik verrast met de mededeling dat ze er niks aan gaan doen, het gaat niet door.’

Intern op het gemeentehuis bleek dat de eerdere welwillende ambtenaar was teruggefloten. ‘Er heeft iemand geconstateerd dat dit vanuit vroeger een monumentaal zandpad is. Het monumentale is ver te zoeken, dat pad bestaat enkel uit puin en stof.’ Vanuit de gemeentelijke handhaving kwam de Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) eens kijken. Ook hij kon niks anders doen dan constateren. Verkeer mag daar 60 rijden en tractoren gaan ook flink snel over het zandpad.

Er werd contact gezocht met onze redactie, bovenstaande werd gepubliceerd, en er gingen vanuit de inwoner nog wat vragende mails overheen, want blijkbaar lukt het antwoord geven in onze gemeente nog niet zo goed. En toen, vandaag … Toen volgde er alsnog een vergunningaanvraag voor het verharden van de Pijnendijk!

‘Dit is erg goed nieuws, ik ben benieuwd wanneer ze gaan beginnen,’ aldus Rob Bruinsma die reikhalzend uitkijkt naar de stratenmakers…