banner

Fietstocht voorbereiding met Fiets check-up*


Een mooie fietstocht is een heerlijke manier om ons land te verkennen en te genieten van je vrije dag. Maar je wil ook niet dat je onderweg ‘fietspech’ krijgt. De beste voorbereiding voor je tocht bestaat dan ook vooral uit een check-up van je tweewieler.

Waar let je op bij een fiets check-up?

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om even langs de fietsenmaker te gaan, maar als je een klein beetje handig bent, ben je prima in staat om zelf de check-up uit te voeren. Let daarbij op de volgende punten:

Banden

Controleer of de banden nog goed zijn en voldoende profiel hebben. Verder kijk je of de bandenspanning goed is. Zijn ze te slap, dan kost het fietsen je veel meer inspanning en als je ze te hard oppompt, loop je kans op een klapband. Heb je een drukmeter op je pomp? Pomp dan tot een druk van ongeveer 4 Bar. Natuurlijk neem je ook een fietspompje mee voor onderweg.

Controleer je fietsketting

Wanneer je fietsketting te los zit, kun je het best even langs de fietsenmaker gaan. Is de ketting erg verroest? Dan kun je hem het beste (laten) vervangen. Zelf kun je in ieder geval de ketting even smeren. Dit zorgt ervoor dat hij soepel over de tandwielen geleid wordt en beschermt tegen roest. Maak de ketting eerst goed schoon met een oude doek en gebruik een oude tandenborstel om de olie over de ketting te verdelen. Je doet dat door de borstel onder de ketting te houden en met de trappers de ketting rond te bewegen. Doe weer wat olie op de borstel en herhaal het proces met de boven- en zijkanten.

Controleer je fiets voor een onbezorgde fietstocht.

Controleer je remmen

Check of de remblokjes de velg of de schijf goed en tegelijkertijd raken, door in de remmen te knijpen en goed te kijken naar de blokjes. Wanneer de remmen bijgesteld moeten worden, hangt de werkwijze af van het soort rem. Bij schijfremmen schroef je de beugel los waar de blokjes aan zitten. Knijp zachtjes in de rem en zet de blokjes in de goede positie. Staan ze goed, draai de beugel dan weer lichtjes vast. Knijp en controleer nogmaals en draai alles goed vast.

Bij velgremmen draai je bouten van de rem los. Zorg dat de blokjes recht tegenover elkaar zitten, recht en parallel op de velg staan op ongeveer 2 millimeter afstand van de velg. In die positie draai je ze weer vast.

Controleer het slot

Je wilt natuurlijk niet dat je fiets wordt gestolen tijdens een fietstocht. Het is daarom zeer belangrijk dat je fietsslot goed in orde is. Controleer deze altijd van te voren en schaf eventueel een tweede slot voor je fiets aan. Dit kan bijvoorbeeld een kettingslot of kabelslot zijn. Hiermee beveilig je jouw fiets optimaal tegen diefstal!

Controleer de verlichting

Heb je verlichting op batterijen? Vervang de batterijen, indien nodig. Bij een fietslamp met dynamo zet je de fiets eerst op zijn kop. Druk op de knop van de dynamo zodat hij tegen het wiel komt en geef een draai aan je trappers. Check of voor- en achterlicht het goed doen; zo ja, dan ben je al klaar. Zo niet, controleer de volgende punten:

  • Raakt het wieltje van de dynamo de band goed?
  • Zijn de lampjes nog heel?
  • Zijn de snoertjes allemaal nog heel en goed aangesloten?

Zijn alle punten in orde, dan kun je met een gerust hart op pad!

 

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer