ondernemers

De Oisterwijkse klepperman uit Klein Amsterdam


Jan Diepens was tussen 1880 en 1913 de Oisterwijkse nachtwaker, klepperman en lantaarnaansteker. Diepens kreeg daarvoor van de gemeente een bescheiden vergoeding.

Op zijn nachtelijke tochten kwam hij veel zaken tegen die het daglicht niet verdragen konden. Kruimeldiefstallen, dronken schoenmakers en sigarenmakers. Velen hadden een mes op zak. In de kroegen werd niet zelden alles kort en klein geslagen. Het was een tijd dat caféhouders nog een revolver droegen en … ermee schoten! Klepperman Diepens werd een gezien persoon in het dorp. Hij kon voor zijn gezin twee huisjes kopen in Klein Amsterdam, waarin ook zijn schoonzonen Janus van der Wiel en Jan van Veggel enige tijd woonden.

Jan Diepens

Amsterdam?
Klein Amsterdam? Dat was de naam van de steegjes aan De Lind-Noord, waarin vooral arbeiders huisden. De woningen waren eigenlijk niet eens zoveel beter dan in De Gastjes aan het Kerkeind. Ook in Klein Amsterdam hadden de bewoners veel beesten in de stal, waren er wandluizen en stinkende mestvaalten. De smalle steegjes fungeerden ook als urinoir voor dronkenlappen. De nette kinderen van De Lind mochten van hun ouders die steegjes niet in. Er zouden dames van lichte zeden rondtippelen. Zo erg was het niet. De mensen in Klein Amsterdam werkten hard om wat hogerop te komen. Dat lukte Jan Diepens dus heel aardig. Maar zijn zoon Dorus maakte in 1914 een meisje van Rokven uit De Gastjes zwanger. De familie Diepens was daar niet blij mee. In De Gastjes woonden de meest arme mensen van Oisterwijk. Dorus mocht aanvankelijk niet met haar trouwen.

Boek
Deze geschiedenis van de families Diepens en Rokven wordt door Ad van den Oord uitgebreid beschreven in het boek ‘De Gastjes’ dat in november verschijnt. Het boek telt 232 pagina’s en meer dan 100 illustraties. U kunt tot uiterlijk 1 oktober intekenen op het boek voor 15 euro (daarna 19 euro). Intekenen kan via internet bij Het kwartier van Oisterwijk.

Voor degenen die niet of moeilijk overweg kunnen met internet of internetbankieren is het ook mogelijk rechtstreeks bij de auteur Ad van den Oord te bestellen tegen contante betaling. Bel even met 013-5288564.