banner

Is bewoner recreatiewoning in Oisterwijk een misdadiger?


Is een bewoner van een recreatiewoning in Oisterwijk een misdadiger? Volgens raadslid Stefanie Vulders is het niet menselijk hoe Gemeente Oisterwijk haar inwoners behandelt, zoals gebeurt bij mensen die noodgedwongen op een recreatiepark wonen.

Stefanie Vulders

‘De gemeente Oisterwijk stelt in haar perspectiefnota heel duidelijk dat recreatiewoningen enkel mogen worden gebruikt om te recreëren en dat er gecontroleerd wordt op permanente bewoning. Parallel aan deze stellige uitspraak loopt er ook een traject om in sommige gevallen te bepalen of deze parken überhaupt nog wel een toeristisch perspectief kennen. Om vervolgens samen met ieder afzonderlijk park tot een maatwerk plan te komen,’ aldus Vulders. ‘Deze intentie is in lijn met het advies van de provincie. Ook heeft recent een aangenomen motie van de landelijke VVD gezegd dat het tijd wordt om de mogelijkheden met betrekking tot bewoning van recreatiewoningen te verruimen. Bovendien bestaat op dit moment de kans dat bij afronding van het maatwerk traject er wél gewoond mag worden op het betreffende park.’

20.000 euro

Inwoners die om wat voor reden ook niet uit hun vakantiewoning kunnen, bijvoorbeeld omdat ze geen geld hebben, of geen betaalbare woning kunnen vinden, krijgen van de gemeente een dwangsom opgelegd van 20.000 euro. De keuze is dakloos, of betalen, en beide zijn uiteraard geen optie.

Recent heeft onze redactie daar wederom een melding van ontvangen. Schrijnende situaties kunnen er ontstaan. Na melding van een dergelijk voorval eerder dit jaar, en aandacht hiervoor in zowel lokale als landelijke media, kreeg onze redactie een schrijven van een voormalig inwoner van Oisterwijk. Na maar liefst tweemaal met een dwangsoms te zijn geconfronteerd en, is deze inwoner noodgedwongen verhuist naar een vakantiewoning in Hilvarenbeek.

Misdadig

Volgens Vulders is het in deze overgangsperiode niet menselijk als bewoners uit hun huis worden gezet of torenhoge dwangsommen opgelegd krijgen. ‘Handhaven/controleren is goed, maar alleen als het gaat om misdaden. Een misdaad is een situatie waarin mens, natuur of goederen beschadigd raken. Permanente bewoning van een recreatiewoning is daarmee geen misdaad. Wat mij betreft dus ook geen reden om te handhaven. Zeker niet in deze overgangsperiode.’

Vulders vraagt zich af of de huidige tijd niet ook om een meer open-minded kijk op het thema wonen vraagt? ‘De tiny house beweging wordt aldoor groter. De groep mensen die graag samen met de natuur wonen evengoed. Succesvolle voorbeelden daarvan zijn er meer en meer. Is een bestaand recreatiepark zonder toeristisch perspectief niet de perfecte plek om hier gestalte aan te geven?’

Meer!

Maar is meer aan de hand. Zo merkte de onderzoeksredactie PIT Onderzoek recent nog op dat woonbeleid in Oisterwijk een waar hoofdpijndossier is.  Er is woningnood, dus gaan inwoners naar recreatieparken, net als arbeidsmigranten want ook die hebben we 400-800 in Oisterwijk! Waar moet de recreant dan naar toe?  Deze omgekeerde stoelendans zorgt voor verkeerde doelgroepen op verkeerde plekken. En dat maakt recreatieparken minder recreatief. Nog los van de kosten die met handhaven zijn gemoeid; zo lang er geen alternatief is, brengt handhaven geen oplossing.

1-2 Persoons

Misschien is het dan een beter idee de arbeidsmigranten in goed verzorgde speciaal voor hen ingerichte huisvesting te plaatsen. Ilse Schoenmakers, de (overigens Oisterwijkse) collega  van Omroep Brabant, liet daar deze week een voorbeeld van zien in Hapert (Zie ook film onder).  Maar ook het beoogde wooncomplex bij een kassencomplex in Oisterwijk kan nuttig zijn. Goede menselijke woonvoorzieningen met betaalbare kosten dicht bij de werkplek, ingericht voor 1-2 persoonsverblijf, meteen ook goed ter beperking van eventuele corona besmetting.

Recreatieparken zonder recreatief perspectief kunnen dan vrij gemaakt worden voor enige verzachting in de woningnood, met toegestane vaste bewoning. Bijkomende voordeel: de parken met recreatief perspectief worden weer echt recreatief en arbeidsmigranten krijgen een fatsoenlijk op hun behoefte ingericht verblijf. En dit alles zonder dat het drukt op het lokale woningaanbod!

Handhaven van dit alles kan, maar pas dan als de alternatieven gebruikt worden en in noodzakelijke behoefte is voorzien…