anytime

Voormalig wethouder Peter Smit toch gedeputeerde Provincie Brabant


Peter Smit voormalig wethouder in Oisterwijk, wordt toch gedeputeerde voor Provincie Brabant namens Forum voor Democratie (FvD).

Vanwege zijn ambitie om voor FvD plaats te nemen in het provinciebestuur, werd door de Oisterwijkse raad medio april het vertrouwen opgezegd in de wethouder. De raadsmeerderheid was, overigens zonder enige vorm van een inhoudelijk open debat , van mening dat zijn ambities niet samen konden gaan met het lokale raadsprogramma. Smit nam daarop ontslag.

Tegenstrijdigheden

Wethouder Peter Smit (Bron: Fragment film MTV)

De informatie die de diverse politici de afgelopen weken aan de media hebben gegeven, is doorregen met tegenstrijdigheden:

Zo verklaarde Algemeen Belang (AB) medio april aan onze redactie onaangenaam verrast te zijn door de ambities van Smit, en ontkende daarvan op de hoogte te zijn geweest. Achteraf bleek dat het binnen de partij al veel langer bekend was.

Ook zou er volgens AB een gesprek zijn geweest, volgens Smit zelf niet: ‘U bent het gesprek niet meer aangegaan,’ zo schreef hij in zijn afscheidsbrief. Je zou verwachten, als een raad zo’n belangrijk besluit neemt over het gedwongen vertrek van een wethouder, dat je als partijcollega’s en als raad eerst het gesprek aangaat met je wethouder.

Iets wat tijdens de lopende vertrouwelijke sollicitatieprocedure absoluut niet hoort en waarover eerder in Oisterwijk een politieke rel is ontstaan: CDA Oisterwijk, volgens eigen zeggen al twee maanden op de hoogte, bevestigde de kandidatuur aan de media én liet zich uit over de volgens hen ongeschiktheid van Smit als kandidaat voor het provinciebestuur.

Opmerkelijk is ook dat in een artikel van het Brabants Dagblad medio april staat vermeld dat er bij de provinciepartijen al overeenstemming was bereikt over de kandidaat-gedeputeerden en hun portefeuilles, en Smit tegelijkertijd ontkende weet te hebben van zijn kandidatuur. Nu blijkt dat hij toch een van de kandidaten is. Zouden die partijen dat samen bedacht hebben, zonder daarover met Smit te hebben gesproken…?

Aankomend wethouder Eric Ten Brink, partij collega bij AB, feliciteert Smit met zijn nieuwe functie:

Wachtgeld

Voor Oisterwijk is Eric ten Brink aangebracht als nieuwe wethouder. Meerdere inwoners en politici vinden dat zonde van het geld, mede vanwege het wachtgeld dat Smit zou moeten krijgen. Die dubbele kosten kan de gemeente met een nagenoeg lege kas niet gebruiken. Smit heeft een nieuwe baan, het wachtgeld kan vervallen, dat scheelt een stuk in het personele budget.

Haaren

Ook Haaren ‘levert’ een gedeputeerde: Wil van Pinxteren namens Lokaal Brabant. Van Pinxteren was eerder van 1995 tot en met 2002 Statenlid in Provincie Noord-Brabant en van 2002 tot en met 2018 gemeenteraadslid in Haaren. Als Haaren komend jaar bij Oisterwijk komt, is onze gemeente met twee gedeputeerden vertegenwoordigt in het provinciale bestuur.

Peter Smit was afgelopen weken niet bereikbaar voor commentaar.