banner

Tiliander Oisterwijk en Den Boogaard Moergestel weer open


Maandag 11 mei openen Tiliander en Den Boogaard weer gedeeltelijk hun deuren, na twee maanden noodgedwongen Corona-sluiting.

Bezoekers en gebruikers kunnen volgens strikte richtlijnen weer beperkt terecht in onze cultuurcentra voor o.a. muziekonderwijs, repetities en kleinschalige meetings. De bibliotheek heeft al die weken op unieke wijze boeken uitgeleend aan inwoners en zal voorlopig vanuit Tiliander haar openstelling hervatten. Ook het Toeristisch Informatiepunt opent weer vanaf 21 mei en is voortaan te vinden op een nieuwe en goed zichtbare plek binnen Tiliander. Na 1 juni wordt gekeken op welke wijze ook voorstellingen en filmvertoningen kunnen worden hervat, vanaf 1 juli mogelijk al tot 100 personen.

Tiliander Oisterwijk (Foto: Iris de Groot)

Goed 2019
Op 1 juni start ook de nieuwe directeur Hans van der Sanden uit Oisterwijk. De afgelopen 7 jaar runde Hans op succesvolle wijze het cultuurcentrum Elckerlyc in Hilvarenbeek. Van der Sanden treft twee positief draaiende cultuurcentra aan, die de afgelopen 5 jaar zijn getransformeerd tot culturele motor voor lokale amateurverenigingen en organisaties. Beide centra vervullen daarmee een sterk sociaal-maatschappelijke functie voor de Oisterwijkse en Moergestelse gemeenschap. Alle beschikbare meters in de twee gemeentelijke panden zijn anno 2020 actief in gebruik door o.a. de Bibliotheek, TIP, LOVO, amateurverenigingen, seniorenverenigingen en sociale partners zoals Contour de Twern en Amarant. Deze verhuur komt de centra duidelijk ten goede en dat resulteerde in een gezonde exploitatie in 2019 door de stichting Cultuurcentra Oisterwijk Moergestel.

Zorgen
De Corona-crisis treft nu landelijk alle theaters en gesubsidieerde cultuurcentra in hun voortbestaan. Er is daarom dringend geld nodig om de lokale culturele infrastructuur voor de lange termijn in stand te houden, want in een 1,5 metermaatschappij zijn de inkomsten niet toereikend. De reeds toegezegde bijdrage van cultuurminister Van Engelshoven van 300 miljoen, is daarvoor helaas niet bestemd. Stichting COM sluit zich daarom aan bij de brancheorganisatie die de noodklok luidt en provinciale en lokale overheden vraagt ook zelf financieel bij te springen. Bij het college en gemeentelijk crisisteam ligt inmiddels ook zo’n verzoek hiertoe en het bestuur hoopt daarmee op korte termijn de grootste zorgen voor alle medewerkers, gebruikers en bezoekers van de cultuurcentra weg te kunnen nemen.