banner

Stofwolken in Moergestel slecht voor de gezondheid maar goed voor de historie


Rob Bruinsma is er al een jaar of vier mee bezig en had eindelijk hoop: ‘We gaan het oplossen!’  Helaas, de enorme stofwolken blijven: ‘Historisch erfgoed!’

Rob woont aan de Pijnendijk in Moergestel, hij toont met een filmpje (zie onder) het probleem. Grote stofwolken stijgen op, en dwarrelen het fijne zand over de tuinen van de bewoners. Buiten, maar het resultaat hiervan komt ook binnen.  Het mag duidelijk zijn, niet prettig wonen en ongezond.

Heel veel stof …

‘Eerst werd ik van het kastje naar de muur gestuurd. Er was onduidelijkheid of deze weg bij Tilburg of bij Oisterwijk hoort,’ zo begint het verhaal van Rob en zijn buren. ‘Daarna kreeg ik bezoek van een ambtenaar uit Oisterwijk, en heb ik een gesprek gehad met wethouder Dion Dankers. Die gaven aan dat hier inderdaad iets aan gedaan moest worden. Iedereen was het er over eens. Vervolgens kreeg ik bericht dat alles rond was, het was geregeld, er zou een verharding komen.’

Blij en tevreden na de jaren van vragen en gesprekken, was het wachten op de aanleg. Het zandpad zou een verharding krijgen. Goed voor de bewoners, en ook voor de recreatieve fietsers die hier met regelmaat worden ondergesneeuwd.  ‘Ik hoorde maar niks, en heb toen zelf gebeld. Daar werd ik verrast met de mededeling dat ze er niks aan gaan doen, het gaat niet door.’

Intern op het gemeentehuis blijkt dat de eerdere welwillende ambtenaar is teruggefloten. ‘Er heeft iemand geconstateerd dat dit vanuit vroeger een monumentaal zandpad is.’ Het behoud van Brabants historisch erfgoed zoals deze zandpaden lezen we vaker, het heeft het doel om het landschappelijke karakter te behouden. ‘Het monumentale is ver te zoeken, dat pad bestaat enkel uit puin en stof.’

Vanuit de gemeentelijke handhaving kwam deze week de Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) eens kijken. Ook hij kan niks anders doen dan constateren. Verkeer mag daar 60 rijden en tractoren gaan ook flink snel over het zandpad …