banner

Pijn verlichten, angst bestrijden of de huid beschermen zijn voordelen van CBD olie


CBD olie, in de volksmond ook wel cannabisolie genoemd, wint enorm aan populariteit omdat dit natuurlijk middel helpt tegen allerlei kwaaltjes. Het wordt het vaakst gebruikt als natuurlijk slaapmiddel maar CBD olie verlicht ook de pijn, voorkomt paniekaanvallen en beschermt de huid. Hoewel men spreekt van olie is het bestanddeel cannabidiol verkrijgbaar in capsules en crèmes. Sinds de legalisering is CBD olie gemakkelijk online te bestellen.

CBD olie heeft er lang over gedaan om het vertrouwen van de mensen te winnen. CBD is de afkorting van cannabidiol, een bestanddeel van cannabis. Hoewel je van cannabidiol niet stoned wordt, kreeg men dit maar moeilijk uitgelegd. Het speelt ook niet in het voordeel dat er naast CBD olie ‘wietolie’ bestaat waar je wel een high gevoel van krijgt. Overheden maakten het onderscheid niet en waren zeer argwanend om het product toe te laten. Toen meer en meer studies opdoken over de vele voordelen van cannabidiol en patiënten spraken over hun positieve ervaringen keerde het tij.

CBD olie verlengt de diepe slaap
Wat zijn nu die voordelen? In de eerste plaats helpt CBD olie tegen slapeloosheid. Door een paar druppeltjes of een capsule in te nemen zal je niet alleen sneller in slaap vallen en langer slapen, je zal je nadien ook uitgerust voelen. Dat komt omdat de cannabinoïden de diepe slaap verlengen en de lichte slaap of REM-slaap verkorten. Bovendien beïnvloedt CBD olie het dopaminegehalte in het bloed waardoor je meer ontspannen slaapt.

Patiënten die lijden aan zenuwpijnen gebruiken vaak CBD olie in plaats van pijnstillers. Bekende voorbeelden van zenuwpijnen zijn bijvoorbeeld de pijn bij een hernia of een tumor. Bij langdurig gebruik van de klassieke pijnstillers kunnen vervelende nevenwerkingen optreden die CBD olie niet heeft. Net als de pijnstillende medicatie heeft CBD invloed op ons systeem dat de pijnprikkels in balans houdt. Als dat systeem verstoord is, kan niet goed pijnprikkels doorgeven waardoor je te veel pijn ervaart.

CBD olie (Foto: Omstudio –
Oleg Malyshev).

Dat CBD olie ook angsten bestrijdt is minder bekend. Van cannabinoïde word je namelijk rustig. Ons lichaam maakt deze stof zelf aan (endocannabinoïde) maar bij mensen die snel in paniek raken kan CBD olie helpen om te kalmeren. Patiënten die hun stressreacties moeilijk onder controle kunnen houden, zullen moeilijker slapen wat dan weer sneller een paniekaanval opwekt. CBD olie helpt uit deze vicieuze cirkel te geraken.

CBD olie voorkomt rimpels
Dat CBD olie een helende werking heeft bij huidziekten is nog vrij nieuw. CBD zou de ontsteking van de huid verminderen en bacteriën doden en daarom voorkomen dat acné, eczeem en psoriasis uitbreken maar de onderzoeken lopen nog. Wel is al geweten dat CBD een krachtige antioxidant is en daarom gebruikt wordt in anti-verouderingscrèmes.

CBD olie is gemakkelijk verkrijgbaar. Verschillende webshops als Cibdol NL, hollandbarrett, cbdolie en cbd-expert bieden de producten aan in verschillende dosissen, als capsule, als crème of in druppelflesjes. “Onze producten zijn 100% natuurlijk en worden zowel gemaakt als getest in betrouwbare Zwitserse laboratoria voor we ze te koop aanbieden. Ze voldoen aan de hoogste standaard”, zegt een medewerker van Cibdol NL, een webshop die CBD olie verkoopt in Nederland.

Het gebruik en de verkoop van CBD olie groeit exponentieel wereldwijd. Dat zal alleen nog maar toenemen als na Canada ook de Verenigde Staten de olie legaliseren. De overheid is daar volop mee bezig.