banner

Oisterwijkse horeca maakt paden van ruim 3 meter


De gemeente geeft desgevraagd nog niet exact aan hoe breed de paden tussen de tafels moeten worden, maar de horeca is er al klaar voor. De eerste restaurants zijn al ingericht.

Ruime looppaden, aantal tafels weg, afscherming, looproute… bij Lieve Lente zijn ze er klaar voor!

Vanaf 1 juni mogen terrassen en restaurants weer open, mits personeel en bezoekers gezond zijn. Ook moet de horeca er voor zorgen dat bezoekers minimaal 1,5 meter afstand kunnen houden tot elkaar. Wie na een welkom ontvangst en het controlegesprek van de gastheer of – dame naar zijn aangewezen plek loopt, heeft daarvoor ruimte nodig. 1,5 meter links en rechts van passerende bezoekers.

3,5 meter

Bij Lieve Lente hebben ze die ruimte alvast gereserveerd: ‘Paden van 3,5 meter,’ aldus René Kox. ‘We hebben extra brede looppaden met looplijnen en schermen tussen de tafels.’ De restauranthouder is positief over de mogelijkheden. Nu er buiten van vrijdag tot en met zondag meer ruimte komt op straat, ziet hij ook daar mogelijkheden voldoende ruimte te creëren. ‘Wij gaan met mooi weer mensen blij maken!’

Veel ruimte

Hoe straks de regels zijn voor de buitenterrassen is nog niet exact bekend. Een woordvoerder van de gemeente laat weten: ‘We richten de looppaden zo in dat er voldoende ruimte is om er op een veilige manier gebruik van te maken.’ Ook hier zal altijd 1,5 meter afstand gelden voor zowel terrasbezoekers als passerende winkelbezoekers. Met de verwachting dat het langzaam drukker wordt – meer open, mooi weer – zal ook hier meer ruimte nodig zijn. Het is daarvoor dat de gemeente op De Lind en Dorpsstraat terrassen op straat toelaat, en ook op andere locaties de horeca extra ruimte geeft.

Gedrag

De gemeente is positief over het gedrag van de mensen op straat: ‘We verwachten dat inwoners, bezoekers en personeel elkaar letterlijk de ruimte geven zodat veilig passeren mogelijk is. Dat kan ook betekenen even wachten totdat een ander gepasseerd is. Gelukkig zie je dat dat ook op dit moment op heel veel plekken goed gaat, denk aan supermarkten, openbare ruimte etc. Samen zullen we op een veilige manier de “anderhalvemeter samenleving” vorm moeten geven.’

 

Het valt nauwelijks op; een scherm tussen de ruim geplaatste zitjes zorgt voor voldoende afstand.