genieten

Oisterwijker schrijft boek over oorlog op Kampina


Oisterwijker Peter van der Linden heeft zijn eerder boek Kampina Airborne aangevuld.

Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van geallieerde airborne-militairen die tijdens operatie Market Garden met hun zweefvliegtuigen voortijdig en ver verwijderd van hun landingsgebieden neerkwamen op Noord-Brabants grondgebied. Deze airborne-militairen waren afkomstig van de Britse 1ste Airborne Divisie en de Amerikaanse 101ste en 82ste Airborne Divisie. In dit boek staat beschreven hoe deze militairen na hun landing rond natuurgebieden de Loonse en Drunense duinen en de Kampina door het lokale verzet werden geholpen, wie deze verzetsmensen waren en waar de militairen werden ondergebracht. Voorts worden al hun namen, omzwervingen en gebeurtenissen verteld, die zij meemaakten in de weken tussen 17 september en 26 oktober van 1944.

Peter van der Linden heeft vanaf zijn jeugd een grote interesse in de Tweede Wereldoorlog. Geïnspireerd door bevrijding en verzetsverhalen uit die tijd besloot hij zijn focus te leggen op die onderwerpen. Van der Linden doet regelmatig onderzoek naar gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 2007 onderzocht hij het verhaal van ondergedoken Geallieerde militairen in de Brabantse natuurgebieden de Loonse en Drunense duinen en de Kampina, en de rol daarin van het lokale verzet. Dit boek is zijn tweede historische werk.

De uitgave van Kampina Airborne met de omslag uit 2012 is flink ge-update. Nu met 14 geïntegreerde kleurkaarten, diverse nieuwe luchtfoto’s en ander fotomateriaal, extra tekeneningen en vele aanvullingen en details over het Kampina verhaal. Maar ook met meer informatie over de airborne-militairen die rond de Loonse en Drunense duinen landde en daar onderdoken. Elke van de 13 hoofdstukken heeft nu een kleurkaartje uit een militaire stafkaart van 1944 met routes van verplaatsing achter de linies en de vele onderduiklocaties waar men zich onder de neus van de Duitsers verscholen hield. Voor deze versie werd ook nieuw materiaal gebruikt uit dagboeken van militairen die erbij waren.

Deze nieuwe versie bevat 345 pagina’s, bijna 200 foto’s, 18 route en locatie kaarten en diverse plattegronden en tekeningen. Verder bevat het boek lijsten met die namen van alle betrokken militairen, burgers en verzetmensen die bij dit verhaal betrokken waren.