banner

Mosterd na Oisterwijkse aanpak Eikenprocessierups


Raadsleden stellen vragen, maar van actie is het nog niet gekomen. Behalve dan dat AB de inwoners oproept het advies van de gemeentelijke organisatie te negeren.

Het te bestrijden beestje met de scherpe haartjes (Foto: Leny van Schijndel)

Partij AB en de VVD hebben samen met enkele inwoners in maart, ruim voorafgaande aan het seizoen, vragen gesteld over de bestrijding van de Eikenprocessierups. Die aanpak beviel hen niet. Diverse natuurliefhebbers gaven aan dat er alternatieven zijn. Zo stelde Frans Kapteijns (B-team/ Boswachter) eerder voor om bij de bestrijding op korte termijn geen bestrijdingsmiddelen te spuiten, maar ‘de eikenprocessierupsen zelf aan te pakken door vroegtijdig nesten weg te zuigen of de nesten te fixeren. Dan pak je het probleem direct aan en laat je ander leven leven.’ Hij had de ambtenaar daarover ook al geïnformeerd; een besluit tot aanpassing werd echter niet genomen.

Ongehoorzaamheid
Inwoners hadden toen al zelf het initiatief genomen, en omwikkelden massaal de eikenbomen met plasticfolie. Nutteloos, zo stelt de gemeente. Het zou geen effect hebben op de ontwikkeling van de rups, en juist wel schadelijk zijn voor het milieu. Geen plastic om bomen, zo was de boodschap.

Raadslid Inge van Beers (AB) roept in reactie op tot burgerlijke ongehoorzaamheid:  ‘Ik vind het goed dat dergelijke preventieve maatregelen door onze inwoners worden genomen. Als dit jaar blijkt dat het niet werkt, kunnen we het voor volgend jaar altijd aanpassen.’ Een geheel andere boodschap dan de gemeente geeft, en mogelijk ook strijdig met de wet.

Mosterd
Gemeente Oisterwijk spuit gif, deze week voor het laatst dit jaar. ‘De Oisterwijkse Gemeenteraad is aan  Z, schreven we medio april, naar aanleiding van informatie van Frans Kapteijns die aangaf dat een aangepaste aanpak op dat moment nog ingevoerd kon worden. AB en VVD pakten die handschoen niet op en partij PrO komt pas deze week, nu de gemeente met haar laatste spuitrond begint, met een openbare oproep te stoppen met gif spuiten. Ze stellen vervolgens eerst opnieuw vragen aan het college (burgemeester en wethouders) die als ze niet al beantwoord zijn, in ieder geval te laat komen. Het kwaad is reeds geschied …

Dit moois gaat ook dood door spuiten met gif tegen EPR (Foto: Joris van der Pijll).

Vernietigd

Duizenden zo niet meer insecten zijn vernietigd. Volgens Kapteijns gebruikt de gemeente een middel dat ‘naast de eikenprocessierupsen ook veel ander leven van rupsen van andere vlinders en larven van insecten dood.’ Uiteraard is dat ongewenst, want juist die insecten zijn zo belangrijk voor onze natuur. Eerder heeft Kapteijns al zijn kennis ingezet om de gemeente te informeren over de mogelijkheden die vooral preventief werken, onder andere met een natuurlijk bermbeheer, vleermuizenkasten en vogelhuisjes. Die laatste liggen overigens klaar, maar zijn vanwege de coronacrisis nog niet verspreid.

Raadsleden zijn het duidelijk niet eens met het gif spuitende college, maar ze grijpen niet in…