banner

Gemeente Oisterwijk wil geen plastic om bomen tegen Eikenprocessierups


‘Plastic werkt niet tegen eikenprocessierups,’aldus Gemeente Oisterwijk, in reactie op de vele inwoners en organisaties die in Oisterwijk bomen omwikkelen tegen de Eikenprocessierups.

Inwoners doen dit, enerzijds om te voorkomen dat de rups kans krijgt te verspreiden, maar ook omdat een aantal van hen vinden dat de gemeente te weinig heeft gedaan aan de verspreiding en bestrijding van het overlastgevende beestje.

Bestrijding door de gemeente gaat gedeeltelijk middels spuiten met gifstoffen.

‘Het idee is dat dit werkt tegen de eikenprocessierups, omdat het de looproute blokkeert. Het Kennisplatform eikenprocessierups heeft dit onderzocht, maar plastic om de boom werkt niet. De rupsen komen boven in de boom uit hun eitjes en eten daar de blaadjes. Ze hoeven dus niet in of uit de boom,’ zo laat de gemeente weten. Ook zou het plastic zelf volgens hen overlast geven voor de omgeving. ‘Er kunnen brandharen op het plastic komen, dat maakt het besmet materiaal en dan moet het plastic speciaal afgevoerd worden. Daarnaast is de vraag wie het plastic weghaalt en wat dan het risico op contact met de brandharen is voor die persoon. Ook kan het plastic losraken en op die manier in de natuur terechtkomen.’

De gemeente roept op om de bomen niet met plastic te omwikkelen, en reeds aangebracht plastic zo snel mogelijk weg te halen, ‘voordat de jonge rupsen brandharen krijgen.’

Voor de bestrijding verwijst de gemeente naar haar pagina met informatie oisterwijk.nl/eikenprocessierups

Daar zijn natuurliefhebbers zoals Frans Kapteijns, vrijwillig boswachter bij Natuurmonumenten en lid van het Oisterwijkse B-team, niet zo blij mee. De gemeente zou eerder, meer en andere methoden moet gebruiken om de rups te bestrijden.