koopzondag

Dit bord moet aanrijdingen fietsoversteek Baerdijk Oisterwijk voorkomen


Uit onderzoek van onze redactie blijkt dat 60% van de automobilisten niet stopt voor de toch duidelijke stopborden. Ieder kwartier is er een bijna-aanrijding!

Ondanks de aanpassingen van enkele jaren terug worden er nog regelmatig fietsers aangereden bij de fietsoversteek aan de Baerdijk in Oisterwijk.

Onderzoek

Elkaar zien, daar gaat het om (Foto: Joris van der Pijll).

Uit onderzoek door onze redactie op die plek, blijkt dat meer dan de helft van de bestuurders niet stopt voor het stopbord. Als we opvallend gaan staan kijken, stop maar liefst 90%! Toezicht helpt blijkbaar.

Ook valt op dat automobilisten eerder stoppen als ze alleen aankomen, en sneller doorrijden als ze met meerdere achter elkaar rijden. Bijna-aanrijdingen, ongeveer ieder kwartier, ontstaan onder andere door ‘nog even snel voor die fietser door’ of erg snel naderende fietsers of bromfietsers om de hoek of achter begroeiing.

Zien

Echt stilstaan is hier dan ook nodig. De gemeente gaat hier binnenkort een extra waarschuwingsbord plaatsen, wat moet zorgen voor meer bewustwording, elkaar zien is belangrijk.

Een dergelijk bord werd vrijdag bij de rotonde aan de Moergestelseweg geplaatst. Over die situatie leest u hier een uitgebreid verhaal!

De borden zijn als eerste geplaatst aan de Moergestelseweg (Foto Joris van der Pijll).