banner

Deze beroepen gaan weer aan de slag na de coronacrisis


Het coronavirus heeft de wereld stilgezet, of zo lijkt het. Gedurende weken en soms zelfs maanden werden de meeste landen ‘op pauze’ gezet door de quarantaine en stond de economie bij een aantal branches zo goed als stil. Nu verschillende beroepen langzaam weer op gang komen is de vraag hoe we teruggaan naar ons “normale leven” dat opeens niet meer zo normaal lijkt.

Kappers kunnen weer aan de slag (Bron: pixabay.com)

Kappers en schoonheidssalons weer aan de slag

Het lijkt geen eerste levensbehoefte, maar toch staat de agenda van de meeste schoonheidssalons en kapperszaken voor de komende maanden vol met afspraken. Dit komt omdat het in de meeste landen in Europa na lange tijd weer mogelijk is deze diensten aan te bieden. In Nederland mocht deze sector op 11 mei hun activiteiten hervatten. In Spanje moet men een afspraak maken als men naar de kapper wil, en in de meeste landen zijn er extra veiligheidsmaatregelen: het dragen van een masker, desinfectie en een verplichte afstand houden met de klanten. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde bedrijven niet op volle capaciteit kunnen draaien, maar voor de meesten is het al een hele opluchting dat ze weer open mogen.

Sportwereld ontwaakt

Ook in de sportwereld komen de teams weer op gang en mag er in de meeste landen weer op topniveau getraind worden. In Nederland mochten bijvoorbeeld de jeugdspelers van de voetbalclubs op 21 april de trainingen hervatten. Er blijven wel beperkingen gelden voor de gemeenschappelijke ruimtes: de kantines en kleedkamers mogen nog niet gebruikt worden.

Het wereldbekende team van FC Barcelona begon in Spanje ook al met hun trainingen, en in Duitsland is de Bundesliga weer gestart en worden er zelfs al wedstrijden gespeeld. Dit gebeurt wederom onder strenge maatregelen, en nadat alle spelers aan een test voor het coronavirus zijn onderworpen. Ook voor de niet-professionele beoefenaars van verschillende sporten is er goed nieuws: sporten zonder contact, zoals gold en tennis, kunnen weer beoefend worden.

Ambtenaren

Voetballen in coronatijd (Bron: Pixabay.com)

In Nederland keren de ambtenaren die voor de gemeentelijke en provinciale overheid werken weer langzaam terug op de werkvloer, hoewel vaak nog steeds vanuit thuis gewerkt wordt en een beperkt aantal diensten wordt aangeboden. Uiteraard dit alles volgens de geldende maatregelen. Ook de openbare instellingen zoals cultuurcentra en  zwembaden gaan weer open, ook in  Moergestel is het zwembad weer open. Uiteraard hebben de diverse Europese landen hier verschillende regelingen voor en dat kan zelfs per provincie verschillen.

Cultuur
Na al dat thuiszitten is het een opluchting dat we weer een uitstapje mogen maken. Vanaf 1 juni gaan ook musea en culturele instellingen gefaseerd weer open. Hier en daar met een maximale capaciteit of vooraf reservering. Naar de bibliotheek voor een paar boeken, of straks bij de lokale horeca een terrasje pikken… Proost!