banner

Column Roland Smulders: Thoriumcentrale


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Thoriumcentrale

 

Wij moeten in Brabant aan de groene kernenergie van een thoriumcentrale. Het staat gewoon in de regionale krant die ik niet verdenk van het verspreiden van nepnieuws, dus zal het wel waar zijn. In een toekomstig Oisterwijks buurtschap gaat bij een daar verblijvende senior de vlag in top. Hij heeft het altijd al verkondigd op braderieën en nu krijgt hij van de provinciale Partij voor de Vrijheid toch maar mooi zijn gelijk.

Bij het lezen van het stuk bekruipt mij het gevoel dat de voordelen wel erg mooi worden voorgespiegeld en de nadelen gemakshalve onder het tapijt verdwijnen. Alsof wij het hier hebben over tuinhaarden die de provincie zomaar ergens in een recreatiepark neer kan zetten. Natuurlijk niet waar onze voorvechter van de nieuwe technologie woont, zoveel vertrouwen zal hij er wel niet in hebben, maar bij iemand anders in de tuin is het echt volkomen veilig. Een thoriumcentrale kan niet ontploffen en er is geen sprake van afval.

Linkse partijen willen er niet aan. Die zijn te bekrompen in hun opvattingen en gaan bij het horen van het woord ‘kernenergie’ compleet door het lint. Op die manier komen wij natuurlijk nergens met het verduurzamen van de energievoorziening in onze provincie en blijven wij maar wat aanmodderen met windmolens en zonnepanelen. Gelukkig staan de partijen aan de rechterkant van het radioactieve spectrum echter wel open voor echte vooruitgang.

Over de geclaimde voordelen zijn de meningen trouwens wel verdeeld. In het krantenartikel blijft dit feit wat onderbelicht, dus vermeld ik het zelf maar even voor de volledigheid. Wat iemand op braderieën verkondigt, hoeft niet altijd helemaal waar te zijn. Het is net als met een column. Soms wordt er aan de feiten gedraaid voor het bereiken van meer effect. Een beetje afval is er natuurlijk ook bij het proces van een thoriumcentrale. Het spul blijft alleen minder lang levensgevaarlijk. Een kleine driehonderd jaar slechts. Dat mag de pret van onze eigen Brabantse energievoorziening niet drukken. Alweer, zolang het tenminste niet bij onze visionair in de grond wordt gestopt. Het is ook weer niet de bedoeling om straks de hele gemeente Oisterwijk tot het Tsjernobyl van Brabant te maken. Hij moet daar tenslotte wel kunnen blijven wonen zonder na het invallen van de duisternis een groene gloed af te geven.

 

Roland Smulders