banner

AED vrijwillige hulpverleners mogen nu niet beademen


Het oude en vertrouwde leven ligt nagenoeg stil, maar mensen blijven natuurlijk gezondheidsproblemen krijgen zoals een fibrillerend hart. Daarvoor zijn in Oisterwijk op heel veel plekken AED’s opgehangen en vrijwilligers opgeleid om na een bericht bij 112, ingeschakeld te kunnen worden. De stichting Oisterwijk Heartsafe zorgt hiervoor en is ook in deze periode paraat om te gaan reanimeren in afwachting van de komst van de ambulance.

Hulpverleners zijn herkenbaar (Foto: HartslagNu)

De opleidingen kunnen nu niet gegeven worden en vrijwilligers die zelf gezondheidsklachten hebben kunnen niet worden ingezet. Maar ook de inzet bij een melding is aangepast. Niet alleen zo veel mogelijk afstand houden van elkaar en beperkt aantal personen. De vrijwillige hulpverleners mogen niet luisteren of voelen of een slachtoffer nog adem haalt, alleen kijken. Ze mogen het hoofd niet aanraken en niet beademen, ook niet met Pocketmasks, Kiss of Lifes of andere beschermingsmiddelen.

Het zijn maatregelen om de vrijwilligers te beschermen, die helaas ook nadelige gevolgen kunnen hebben voor de hulpverlening aan het slachtoffer.