brabantspronkjuweel

Handwerk bij nablussen bosbrand Moergestel (+ Film)


Om 15.15 uur is dinsdagmiddag in Moergestel een natuurbrand ontstaan. Het betreft een gebied nabij het Tripastenklooster, het natuurgebied de Kerkeindse hei. De brandweer heeft de brand onder controle gekregen met behulp van korpsen uit heel Brabant en ook uit België.

 

Brand in het natuurgebied bij Moergestel (Foto: Toby de Kort)

De brandweer kwam met veel materieel en manschappen ter plaatse. Ongeveer alle korpsen uit Midden en West Brabant waren aanwezig. Vele tientallen brandweerwagens met honderden brandweerlieden hebben met man en macht gewerkt de brand onder controle te krijgen. Ook werden er diverse specialisten opgeroepen, waar onder voor gevaarlijke stoffen en voor het doen van metingen.

Vanuit het gebied is goed de enorme rookontwikkeling te zien (Foto: Toby de Kort)

De politie zorgde voor het verkeer en afzetting van het gebied. Toegangswegen werden afgesloten om hulpdiensten ruimte te bieden. Die hulpdiensten kwamen via de A58 vanuit West-Brabant en België aanrijden. Op de snelweg werden meerdere aanrijdende brandweerwagens gezien. Ook België heeft hulp ingezet om de brand te blussen. Ze leverden waterwagens aan omdat in het natuurgebied weinig water aanwezig is om te blussen. De medische ambulancedienst was aanwezig en een politiehelikopter informeerde de brandweer over de vlammenzee vanuit de lucht.

Rook is vanuit Moergestel goed zichtbaar, deze trekt richting Goirle en Tilburg (Foto: Henny van Herck)

De rook trok in immense wolken richting Goirle en Tilburg, en kwam daar omlaag op weilanden en tussen de huizen (zie foto rechts). De Veiligheidsregio MWB adviseerde aan inwoners van Goirle en Tilburg-Zuid de ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen. Er werd een NL-Alert uitgezonden om voor de rook te waarschuwen.

De brand naderde een hoogspanningskabel, daarop is de stroom uitgeschakeld en werden dorpen en steden via een andere stroomlijn voorzien. Er was geen stroomuitval.

Er zijn afgelopen dagen problemen geweest met jeugd die een vuurtje hadden gestookt, maar niet bekend is of die hiervan de oorzaak zijn.

Met kleine wagens gaat het Handcrewteam de bossen in (Foto: Toby de Kort).

Speciaal team

Vanwege de droogte in de natuur is een vonkje genoeg en brand slaat door de droogte en wind snel om zich heen. De brandweer blijft daarom nog  aanwezig voor nablussen en mogelijk opnieuw oplaaien van vuur. Hiervoor is een speciaal team aangekomen op locatie. Dit zogenaamde Handcrew team komt uit Overijssel en is gespecialiseerd is in natuurbrandbestrijding. Het team kan in heel Nederland worden ingezet voor zowel tijdens het bestrijden van een natuurbrand als in de nablusfase. De Handcrew Overijssel komt onder andere daar waar de voertuigen niet kunnen komen. De naam van het team zegt het al, het is voornamelijk handwerk.

Ook leden van kampeerbos Rendierhoeve, de scouting en Brabants Landschap helpen mee met dit handwerk.

 

Bekijk onderstaande films en fotoserie: