ondernemers

Succesverhaal bitcoin: hoe begin je er zelf mee?


Bitcoin is een van de meest fascinerende succesverhalen van de afgelopen tien jaar. Het eerste decennium van de cryptomunt wordt gemarkeerd door aanzienlijke stijgingen en sterke dalingen. Desondanks is bitcoin de meest winstgevende investering van het decennium: de prijs was tegen het eind van 2019 met maar liefst 62.500 procent toegenomen ten opzichte van 2010. Ook in Oisterwijk won het terrein. In 2018 bood Midden Brabant Makelaars het huis van Dillon Stadhouders aan voor cryptomunten. Genoeg reden om je te verdiepen in de eerste cryptovaluta ter wereld en er misschien wel zelf mee te beginnen.

De ‘munt’ bitcoin (Bron: pexels.com)

Het is allereerst goed om te weten: wat is bitcoin nu eigenlijk precies? Bitcoin is een online betaalsysteem waarmee je wereldwijd kunt betalen. Het idee is dat de cryptomunt niet vertrouwt op een centrale instantie als een bank, maar dat het digitaal wordt geregeld. De start van het bitcoin-tijdperk voert ons terug naar januari 2009, toen de anonieme bedenker onder het pseudoniem Satoshi Nakamoti de cryptovaluta introduceerde.

Een bewogen decennium

De eerste jaren waren nog niet zo spannend en pas in februari 2011 trok bitcoin de aandacht van beleggers, toen de cryptomunt voor het eerst gelijkstond aan de Amerikaanse dollar. Hierna werd bitcoin mainstream en begonnen meerdere bedrijven het zelfs als officiële betalingsmethode te accepteren, zo blijkt uit dit artikel van Betway. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om collegegeld en ruimte reizen te betalen met Bitcoin. In 2017, zoals beschreven in dit artikel gepubliceerd door het AD, bleef de waarde van de valuta records breken en bereikte het medio december een waarde van €18.000. Dat is nog steeds de hoogste waarde ooit en was van korte duur, want binnen 24 uur daalde de prijs al met een derde en eind 2018 was het nog maar €3000. Een zeepbel die uiteenspat? Dat bleek wel mee te vallen, want in juni 2019 noteerde bitcoin al weer een prijs van €13.000 en sindsdien schommelt het rond dat punt.

Lezen over bitcoin (Bron: unsplash.com)

Het kopen van bitcoins

Het moge duidelijk zijn: bitcoins kopen is niet zonder risico, maar kan zeker lonen. Wie wil beginnen met bitcoins, dient zich eerst goed te informeren. Het lezen van boeken over bitcoin kan nuttig zijn, maar ook het bijwonen van lezingen geeft een mooie gelegenheid om kennis te vergaren. De waarde van bitcoin is onvoorspelbaar en wisselt sterk, dus houd deze voortdurend in de gaten. Eén van de beste manieren om bitcoin te kopen is via een digitaal wisselkantoor, maar het is ook mogelijk om het via een ruilbeurs of andere gebruiker te doen. Tot slot heb je nog een wallet nodig – waar je je bitcoins opslaat – en je bent klaar om de cryptowereld te veroveren.