genieten

Raad Oisterwijk breekt met wethouder Smit


Zijn eigen partij Algemeen Belang (AB) nam er afstand van, omdat het gedachtegoed van Forum voor Democratie (FvD) op geen enkel punt strookt met die van AB. De lokale partij is er stellig in, en wil op geen enkele manier in verbinding gebracht worden met de FvD.

Zondag lieten ook andere partijen weten niet met hem als wethouder verder te willen.

Wethouder Peter Smit (Bron: Fragement film MTV)

De Oisterwijkse wethouder Peter Smit, namens AB in het Oisterwijkse college van burgemeester en wethouders, heeft laten weten ambities te hebben voor een  provinciale functie bij FvD.

Raadspartijen PGB, PrO, AB, CDA en Jan de Laat lieten weten:

‘Afgelopen dagen hebben wij kennisgenomen van de berichtgeving waaruit blijkt dat Peter Smit de ambitie heeft om gedeputeerde te worden bij de provincie Noord-Brabant namens Forum voor Democratie. Het gedachtengoed van deze partij staat zover af van de partijen die het raadsakkoord hebben onderschreven, dat wij het om die reden onacceptabel vinden dat Peter Smit nog langer als wethouder functioneert in de gemeente Oisterwijk. Wij hebben dit inmiddels ook aan hem kenbaar gemaakt.’

De partijen betreuren de situatie, zeker nu een half jaar voor de verkiezingen in een uitermate turbulente periode, maar zien geen andere mogelijkheid.

VVD

De VVD tekende bovenstaande verklaring niet. ‘Verbazing vooral over het ontkennende gedrag en het gedraai van zijn eigen partij AB, PGB, PrO en CDA Oisterwijk in deze,’ zo laat de partij weten. De ambities waren volgens VVD al langer bekend.  ‘Wij zijn niet verrast door de ambities van Peter Smit als mogelijk gedeputeerde voor FvD. Als liberalen gunnen wij iedereen z’n eigen ambities en die hoeven niet op gespannen voet te staan met zijn huidige functioneren als wethouder. Daarin beoordelen we de portefeuillehouder immers op zijn prestaties en behaalde resultaten,’ aldus VVD raadslid Gert van Elderen. Die resultaten zijn volgens VVD achterwegen gebleven en staan daarom ‘een vroegtijdig vertrek naar het provinciehuis momenteel geheel niet in de weg.’

Smit heeft tot op heden niet gereageerd op onze vragen. Er is wel een gesprek geweest met hem en zijn partijgenoten.