banner

Raad is aan Z voor bescherming natuur bij aanpak Eikenprocessierups


De Oisterwijkse Gemeenteraad is ‘aan  Z’ om iets te doen aan de aanpak van de Eikenprocessierups.

Met de ‘dikke huid’ van zijn pak, heeft deze bestrijder geen last van scherpe haartjes (Foto: Leny van Schijndel)

Inwoners, recreanten, wandelaars en fietsers hebben last van de haartjes van de rups, en daarom worden ze bestreden. Helaas worden daarbij met de huidige methode ook andere nuttige insecten gedood.

Bestrijdingsmiddel

Volgens vrijwillig boswachter Frans Kapteijns gebruikt de gemeente waar nodig inderdaad een biologisch middel, ‘maar het dood naast de eikenprocessierupsen, ook veel ander leven van rupsen van andere vlinders en larven van insecten.’ Uiteraard is dat ongewenst, want juist die insecten zijn zo belangrijk voor onze natuur.

Vogelhuisjes

Eerder heeft Kapteijns al zijn kennis ingezet om de gemeente te informeren over de mogelijkheden die vooral preventief werken, onder andere met een natuurlijk bermbeheer, vogelhuisjes en vleermuizenkasten. Net als in Haaren, komt Oisterwijk binnenkort ook met een actie voor vogelhuisjes. Die liggen klaar, maar zijn vanwege de coronacrisis nog niet verspreid.

Fixeren

Er zijn door de gemeente ook andere acties in gang gezet, maar die gaan volgens de boswachter en vele aanhangers en natuurliefhebbers nog niet ver genoeg. Zo stelt Kapteijns voor om bij de nodige bestrijding op korte termijn geen bestrijdingsmiddelen te spuiten, maar ‘de eikenprocessierupsen zelf aan te pakken door vroegtijdig nesten weg te zuigen of de nesten te fixeren. Dan pak je het probleem direct aan en laat je ander leven leven.’

De gemeenteraad kan hierbij een zet in de goede richting geven. Als ze dat snel doen, kan dat nog dit seizoen.