banner

Parochie Oisterwijk steunt vluchtelingen in Oeganda


De kerken in Haaren, Oisterwijk en Moergestel steunen met hun vastenactie drie jaar lang het project Agwara, landbouwtrainingen voor vrouwen en vluchtelingen in Oeganda. Het project is goedgekeurd door de Landelijke Vastenactie. Omdat de kerken niet bezocht worden vanwege de coronacrisis, doen zij een beroep op onze lezers.

Hoe is het zo gekomen?

Pastoor Francis De Meyer zat tegelijk op de priesteropleiding in Den Bosch met Sander Kesseler. Vlak voor zijn diakenwijding in 2011 werd Sander gevraagd om op een middelbare school in het Westen van Oeganda te komen werken voor een jaar. Met een uitwisseling in 2007 waren beiden daar geweest. Uiteindelijk is hij daar 6 jaar geweest. Het waren best moeilijke jaren: wennen aan het klimaat, het eten, en ook de cultuur van de mensen. Sander heeft ervaren, dat het werken daar beter gaat, als je er wat langer bent. De mensen weten dan wat ze aan je hebben en hijzelf weet, hoe hij met de mensen om moet gaan.

Nieuwe uitdaging

Begin 2017 vroeg de bisschop aan Sander of hij in het noorden van Oeganda wilde komen werken. Daar waren al 2 vluchtelingenkampen van de VN voor alle mensen die de burgeroorlog in Zuid Soedan waren ontvlucht, maar er bleven nog steeds mensen bij komen. Daarom hebben de gezamenlijke kerken daar besloten zelf een kamp te steunen. Ze hebben 40 bij 50 km grond beschikbaar gesteld en ondertussen wonen er ook al 150.000 mensen, waarvan 80% jonger is dan 13 jaar. Sander werkt daar samen met 9 andere priesters uit de VS en India en Venuzuela, naast de medewerkers van de andere kerken.

Zomer 2019

Hulp bij de landbouw.

In de vorige zomer was Sander enkele maanden in Brabant om in het bisdom in te vallen in verschillende kerken en parochies. Toen is samen met de MOV-groep (Missie Ontwikkeling Vrede) van de St. Jozefparochie het plan opgevat om een groot project in dat gebied te steunen en bij de landelijke Vastenactie in te dienen.

Wat is het plan?

De parochie, vlakbij dat vluchtelingenkamp, heeft grond beschikbaar gesteld voor landbouw. Het verbouwen van voedsel zal verricht worden door 400 vrouwen, vluchtelingen én Oegandezen. Allereerst moeten er voorzieningen gemaakt worden om ondergronds water op te vangen, dat bij regen op de verschillende daken van gebouwen van de parochie valt. Dat water moet op de landbouwgrond gebracht kunnen worden. In de regio verzorgt de Nederlandse regering landbouwvoorlichting. 20 Vrouwen zullen die volgen en zij zullen die voorlichting aan andere vrouwen doorgeven. De bedoeling is dat in het 3e jaar de vrouwen een deel van de landbouwproducten zullen kunnen verkopen, zodat ze een inkomen verwerven.

Project Agwara

Een agwara is een soort kalebas, die, uitgehold, voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden: muziekinstrument, schep, stoel, enz.. Agware is de korte naam voor dit veelzijdige project: water zal opgevangen en verdeeld worden, vrouwen opgeleid voor verbouw van voedsel, zodat ze een inkomen hebben en er zal gegeten kunnen worden door vluchtelingen en parochianen. Is het niet fijn om vluchtelingen in hun eigen regio te kunnen helpen?! Het fijne is ook dat er rechtstreeks contact is met Sander daar!

U kunt geld overmaken op nr NL21 INGB 000 000 5850 t.n.v. Vastenactie 2020, onder vermelding van nr 401406. Met dank!