banner

Inwoners wachten niet op gemeente bij aanpak Eikenprocessierups


Partij Algemeen Belang (AB) en VVD Oisterwijk hebben recent aan de bel getrokken over de vele overlast van de eikenprocessierups. Op dezelfde dag dat de gemeente met informatie komt over hun aanpak, toont het Brabants Dagblad hoe inwoners het eigenhandig aanpakken, al of niet met instemming van de gemeente.

Preventieve bestrijding

Met de ‘dikke huid’ van zijn pak, heeft deze bestrijder geen last van scherpe haartjes (Foto: Leny van Schijndel)

Gemeente Oisterwijk wil aanpakken met vroegtijdige bestrijding met biologische middelen. ‘Dit middel gaat op de bladeren van de boom zitten en als de rupsen hier genoeg van eten, gaan ze dood. Het middel is alleen schadelijk voor rupsen, niet voor mensen of andere dieren. Nadeel is dat ook andere rupsen doodgaan van het middel. Dat is de reden dat we in gebieden met beschermde vlindersoorten niet bestrijden.’ Preventieve bestrijding doen ze op plaatsen waar veel (kwetsbare) mensen komen en waar in de afgelopen jaren veel nesten zaten. Ook zijn er op verschillende locaties in Oisterwijk nestkastjes voor vogels opgehangen. Vogels, maar ook allerlei insecten dragen bij aan de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups doordat ze die eten.

Daarna

Omdat niet alle plekken bestreden kunnen worden, gaat de gemeente in het hoogseizoen met industriƫle zuigers de rupsen en (oude) nesten verwijderen. Dat doen ze vooral in de buurt van scholen, kinderopvang, bejaardentehuizen, het Staalbergven, recreatiegebieden en sportvelden, locaties waar evenementen worden gehouden en doorgaande fiets- en wandelroutes. Zelf kunt u de (voor)tuin vogelvriendelijk maken met veel verschillende bomen en planten. En geef via www.oisterwijk.nl/melding-maken door als er overlast is van de rups.

In Moergestel en bijvoorbeeld ook bij de horeca in de Oisterwijkse bossen hebben inwoners volgens het Brabants Dagblad zelf de trek van de rups vanuit de bodem richting de kruin beperkt. Plastic folie met plakranden kan zo veel mogelijk de kruipende rups tegen houden.