anytime

Column Roland Smulders: Slingers


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Slingers

 

Goed nieuws voor mijn woonplaats Oisterwijk. In Den Haag wordt gesproken over het schuiven met de middelen uit het Gemeentefonds en ineens zijn wij aan het einde van dit jaar toch niet platzak. Er moet weliswaar behoorlijk en niet altijd helemaal volgens de regels bezuinigd worden – Oisterwijk wil daar de minister nu echter niet mee lastig vallen – maar verder heeft het gemeentebestuur alles stevig onder controle. Er is geld genoeg. Bestel de slingers voor het feest ter gelegenheid van de aansluiting van Haaren maar. Het feest kan doorgaan.

Ik vermoed dat de leden van de gemeenteraad nu schielijk ontwaken uit hun zichzelf gegunde raadsbrede winterslaap. Vergaderen deden ze niet meer, omdat er toch geen financiële ruimte was voor het maken van beleid, maar nu die ruimte er ineens wel blijkt te zijn, is het natuurlijk een ander verhaal. Verheugd bellen ze elkaar wakker. ‘Haal de stokpaardjes maar weer van stal jongens. Sinterklaas is geweest.’ Er is vast nog wel ergens plaats voor een rotonde in de vorm van een banaan, of moet er toevallig nog een boer uitgekocht worden om Oisterwijk wat duurzamer te maken? Ze moeten wel opschieten, want straks komt iemand vertellen dat er vanwege de coronacrisis toch niet zoveel geld valt te verdelen.

Gelukkig voor de leden van de gemeenteraad liggen de plannen voor die vervelende situatie inmiddels al klaar. Dat is het voordeel van het dreigen met een faillissement. Er is geen betere manier om ambtenaren in beweging te krijgen dan beginnen over het vooruitzicht van zeven uitermate magere jaren. Het college van burgemeester en wethouders heeft zijn huiswerk laten doen en Oisterwijk is er helemaal klaar voor eens flink in de kosten van maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg te snijden. Wat nu door geschoolde professionals gebeurt, kan ook door vrijwilligers worden gedaan en van eens onsje minder zorg gaan mensen heus niet dood. Leuk vinden de beleidsbeslissers het niet, maar besturen betekent nu eenmaal keuzes maken en rotondes groeien niet aan de bomen.

Een beetje jaloers ben ik eigenlijk wel op de gemeente Oisterwijk. Mijn geld is aan het einde van het jaar ook altijd op. Ik kan schuiven tot ik een ons weeg, er komt geen rooie cent bij. Kunnen de dames en heren van de gemeenteraad mij niet verklappen hoe ze het steeds klaarspelen met een budget van niks toch door de mazen van het net te glippen? Zoiets lijkt mij nu echt kennis waar ik als inwoner wat aan heb.

 

Roland Smulders