glasvezel

Column Roland Smulders: Politieke ambitie


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Politieke ambitie

 

Een Oisterwijkse wethouder die ik toevallig nog van vroeger ken, wil in het provinciebestuur van Noord-Brabant komen namens Forum voor Democratie. Het is een bericht dat ik kort voor het aanleveren van mijn wekelijkse column in Oisterwijk Nieuws onder ogen krijg en dat ik natuurlijk met geen mogelijkheid kan laten liggen. De betreffende wethouder is wethouder geworden door die politieke ambitie plompverloren als voldongen feit in de pers te gooien. Als ik het deed, dan zou het beslist geen resultaat hebben, maar hij is zo iemand die er wel in slaagt dingen voor elkaar te krijgen. Destijds deden mensen misschien nog lacherig, maar die vergissing wil ik nu niet maken.

De reden van de voorgenomen carrièreswitch zal wel gelegen zijn in het feit dat wij in Oisterwijk dit jaar naar de stembus moeten voor een nieuwe gemeenteraad. Zittende wethouders moeten maar afwachten of er daarna nog behoefte is aan hun diensten. Voor iemand met weinig vertrouwen in de goede afloop kan het verleidelijk zijn om een weg te kiezen die meer succes lijkt te beloven. En natuurlijk gun ik de wethouder van harte deze nieuwe stap in zijn loopbaan, al lijkt hij mij meer iemand voor besturen op lokaal niveau. De gang van zaken in Oisterwijk kent hij inmiddels ook wel en het is niet meer dan menselijk dat hij op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging om zijn tanden in te zetten.

Of hij zich staande weet te houden, zal de tijd moeten leren, maar ik hoop het echt voor hem. Wat mij zo deed schrikken toen ik het nieuws las, is de politieke stroming die de wethouder nu ineens blijkt aan te hangen. Enige tijd geleden wilde hij Oisterwijk nog volbouwen met windmolens voor de duurzaamheid en dan kiest hij uitgerekend voor een partij die met dat geldverslindende onderwerp absoluut niets heeft. Een partij die zich, als ik mag geloven wat de NRC schrijft, ook Russische fans blijkt te hebben. Een partij waarvan de leider op mij de indruk maakt van iemand die wat vaker dan goed voor hem is lavendel snuift en het geen probleem vindt politiek te bedrijven met uit de duim gezogen verhalen. De wethouder zit er waarschijnlijk niet mee, maar ik heb er moeite mee dat mensen er mij straks op aankijken dat ik mijn vroegere klasgenoot niet op betere gedachten heb gebracht.

 

Roland Smulders