bosch car service

Column Roland Smulders: Dwaasheid


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Dwaasheid

 

Er zijn mensen die geloven dat het coronavirus wordt verspreid door het 5G netwerk. Voor mij is deze door nepberichten op sociale media gevoede dwaasheid ook nieuw, dus niet meteen tegen het voorhoofd slaan onder het uitroepen van: ‘Hoe heb ik dat kunnen missen?’ De dag telt nu eenmaal te weinig uren om overal van op de hoogte te blijven.

Of het een met het ander te maken heeft, is nog onzeker, maar feit is wel dat er de laatste tijd veel zendmasten in vlammen opgaan en dat er een zware verdenking van brandstichting bestaat. De gelovigen lijken hun religie behoorlijk serieus te nemen, zoals de aanhangers van een nieuwe stroming dat wel vaker doen. Over tien jaar zullen de activisten er waarschijnlijk niet meer vroeg voor opstaan, maar tot het zover is, zullen de bezitters van zendmasten de boel scherp in de gaten moeten houden.

Tijd heeft ook op andere gebieden een dempende werking, valt mij op als ik te voet onderweg ben naar mijn vriendin. Bij een van de appartementen zit een hele familie buiten, inclusief kleinkinderen en de aan het zuurstof gekoppelde oma. Het is mooi weer en bijna Pasen. Premier Rutte en de artsen moeten er zo te zien maar begrip voor hebben dat de boog van het afstand houden niet altijd gespannen kan staan.

In gedachten bereken ik de waarschijnlijke levensverwachting van de oma met dat slangetje onder de neus. Twee weken om de eerste symptomen te ontwikkelen, nog een dag of tien voor de rest van de reis. Veel medelijden kan ik niet uit mijn binnenste oproepen. Ze heeft er heel duidelijk zelf om gevraagd. Heel Nederland blijft thuis om haar te beschermen en zij lapt opgewekt alle dringende adviezen over de anderhalve meter aan haar laars. Is het gek dat steeds meer mensen beginnen te morren?

Aan de overkant zitten ouderen die geen bezoek mogen ontvangen. Ze mogen alleen door het raam van het zorgcentrum kijken en ervan dromen ook een keer tegen alle regels in te gaan. Met Pasen moet het mogelijk zijn om met kinderen en kleinkinderen gezellig buiten te zitten, denken ze op hetzelfde moment dat ik daar conform de adviezen mijn medemensen loop te ontwijken. Zolang ze niet te dicht bij een zendmast komen, zal het risico wel meevallen.

 

Roland Smulders