genieten

Voormalig redacteur Nieuwsklok Janus de Vries overleden


Janus de Vries, voormalig redacteur van ‘ons Klökske’, is deze morgen helaas overleden. Het is op deze dag een troost te zien dat verschillende media collega’s vol lof en respect hun voormalig collega eren.

Janus de Vries ontvangt bij zijn afscheid in 2011 gemeentelijk zilver uit handen van Burgemeester Hans Janssen (Foto: Joris van der Pijll).

Janus de Vries was veertig jaar de man, het gezicht van het Kerkklokje, later Nieuwsklok. Tom Tacken van het Brabants Dagblad noemt Janus de Courantier, een luxe woord wat eer aandoet voor de vier decennia dat Janus voor het lokale nieuws zorgde. Piet Jacobs komt later  in dezelfde krant met een verhaal over zijn vroeger collega. Oisterwijk in Beeld opende deze morgen hun Facebookpagina met ‘Het triest nieuws bereikte ons… ‘ Ad van den Oord, historicus en collega boekenschrijver, memoreert de bijzondere positie van Janus in de toen nog gesloten Katholieke samenleving: ‘Janus stak toen ver zijn nek uit‘. Komende week zal collega Ans Vekemans in de Nieuwsklok uitgebreid aandacht besteden aan de gedachtenis aan Janus.

‘Zeg je Janus, dan zeg je Klokje’

Janus de Vries maakt de krant op, toen nog zonder computer (Bron; Archief Nieuwsklok)

Een typerende uitspraak, die bij het afscheid van Janus  in 2011 door velen werd bevestigd (zie onder), in 2017 volwaardig werd aangehaald bij het 100-jarige bestaan van ‘zijn’ weekblad en nog steeds regelmatig vernoemd wordt. Een zilveren speld kreeg hij bij zijn afscheid uit handen van Burgemeester Hans Janssen, en vele Oisterwijkers kwamen hem de hand schudden uit volle waardering voor zijn werk en inzet voor de Oisterwijkse samenleving. Die inzet omvatte naast diverse activiteiten in het verenigingsleven een dubbele baan, die meer een levenswerk genoemd mag worden, op school voor de klas en achter zijn bureau als redacteur. Na zijn afscheid gaf Janus al zijn aandacht aan de liefdevolle zorg over zijn vrouw Trim, tot hem afgelopen week het lot trof.

Wij wensen zijn vrouw Trim, zijn kinderen en familie, vrienden en allen die hem lief zijn heel veel sterkte!

Interview in magazine 100 Jaar Nieuwsklok:

Video van zijn afscheid op school:

Video van zijn afscheid bij Nieuwsklok: