banner

Oisterwijkers maken kennis met een zorgrobot


Stichting Inlooppunt in de Kerkstraat in Oisterwijk kreeg een heel speciale gast aan tafel, een zorgrobot.

Via de afdeling E-Health van Vilans, die samenwerkt met de TU Eindhoven, kregen bezoekers van De Inloop in Oisterwijk recent drie robotten op bezoek. Dit om hen kennis te laten maken met een groep senioren om te kijken hoe zij hierop zouden reageren. De robots konden aansluiten bij een groep senioren in de beide huiskamers van Stichting Inlooppunt. Enthousiast maakten zij kennis met drie verschillende robots.

Een zorgrobot praat met een van de bezoekers van De Inloop.

Het lijkt er op dat een zorgrobot in de toekomst steeds meer ingezet gaat worden, ook in de thuissituatie. Een zorgrobot kan mensen met een beperking of vergeetachtigheid een handje helpen met de dagelijkse bezigheden. Zoals een seintje geven als iemand zijn medicijnen in moet nemen, met bewegingsoefeningen, een spelletje spelen of een kort gesprek. Na afloop van de warme maaltijd, onder het genot van het afsluitende kopje koffie, werd bij De Inloop er vol belangstelling gekeken naar wat er zoal op tafel kwam. Het doel van het onderzoek is om te kijken hoe ouderen tegenover de sociale robots staan en of ze een voorkeur hebben voor een van prototypes. De robot, die het meeste aanspreekt, zal verder doorontwikkeld worden.

Het model wat bij de gasten het meeste aansprak ziet er uit als een klein mensje wat kan bewegen. Of zoals één van de gasten zei: “het lijkt wel op mijn babypop vroeger, die ‘mama’ kon zeggen”. Een andere opmerking was: “die kan ik op het tafeltje naast mijn stoel zetten”. Een andere robot zag er minder aansprekend uit en een robot die op een video werd getoond sprak het minst aan.

Het was moeilijk voor de gasten om zich een voorstelling te maken van de ontelbare mogelijkheden welke een zorgrobot biedt vanwege de onbekendheid met automatisering en EHealth. De zorgrobot kan geprogrammeerd worden via een app door de zorgverlener of de mantelzorger, naar gelang de behoefte. Het biedt structuur en gezelligheid. Door het onderzoeksbureau werd de mogelijkheid geboden om een zorgrobot een week uit te proberen. Hiervan heeft een van de bezoekers graag gebruik gemaakt.

De algemene indruk van deze ontmoeting: Leuk en bijzonder om te zien wat er allemaal mogelijk is!