banner

Oisterwijk in WOII – WOII in Oisterwijk (Deel 4)


Onder die naam nodigen Oisterwijkse organisaties u van harte uit om samen de 75ste Nationale Bevrijdingsdag in Oisterwijk te vieren.

Op dinsdag 5 mei zijn er van 11 tot 12.30 uur wandelingen (Stadsgidsen, Werkgroep Struikelstenen, Boswachter Frans Kapteijns), rondleidingen (KVL met Oisterwijk In Beeld, Joodse Begraafplaats) en een lezing (Henk van der Linden). Van 11 tot 17 uur (en op zondag 10 mei van 12 tot 17 uur) is er een expositie (Heemkundekring De Kleine Meijerij i.s.m. Oisterwijk In Beeld). En van 14.30 tot 17.30 uur zijn er een art performance en een bevrijdingsconcert (bij GUO). Voorts zijn er publicaties, een onderwijsproject en een statiegeldactie.

In de Nieuwsklok en op Oisterwijknieuws.nl ontvouwt GUO-vrijwilliger Jos Creusen het 5 mei-programma in zijn tiendelige artikelenreeks. Per artikel leest u tevens waar u zich voor beschreven activiteit inschrijft. Een totaaloverzicht vindt u in in dit bericht van 12 februari en verschijnt nogmaals op 29 april. ‘All in’ dagtickets à €20,- (ochtendactiviteit naar keuze + art performance + bevrijdingsconcert) reserveert u via www.groetenuitoisterwijk.nl. Voor alles geldt: VOL=OP, dus reserveer tijdig!

Struikelstenen

Struikelstenen in Oisterwijk

Eind augustus 1942. Duitse bezetters deporteren Joodse Oisterwijkers. Van de tweeënveertig Joodse inwoners hebben er vijfentwintig de Duitse en zeventien de Nederlandse nationaliteit. Van de vijfentwintig Duitse Joden komen er vijftien om in vernietigingskampen. Van de zeventien Nederlandse Joden zijn dat er twee. Nog vijf worden vermist en komen om. Onder het proletariaat in bijvoorbeeld Amsterdam liggen de percentages gedeporteerde, vermiste en omgebrachte Joden aanzienlijk hoger.

Donderdag 4 mei 1950. In Nederland hangen nauwelijks tricolore vlaggen halfstok. Verleggen de gruwelijke waarheidsbevindingen uit de vernietigingskampen de nadruk op menselijk falen? Richt de focus zich op de ontluikende Koude Oorlog? Op de nasleep van de koloniale oorlog in wingewest Indië? Herijken zich hierdoor ‘goed’ en fout’? Komen die in een ander daglicht te staan? Tezelfdertijd onthult Oisterwijks gemeentebestuur een gedenksteen voor de plaatselijke oorlogsslachtoffers. Eenentwintig namen ontbreken. Eenentwintig Joodse namen. ‘Men’ is ze ‘vergeten’.

1965. De Gemeenschap van Oud-Illegale Werkers vraagt aandacht voor het lot van de Oisterwijkse Joden. De Oisterwijkse Joden die zich tot katholiek lieten dopen, welteverstaan.

1998. Oisterwijks gemeentebestuur besluit alsnog tot een gedenksteen voor de in vernietigingskampen omgekomen Joden uit Oisterwijk. Evenals het exemplaar uit 1950 bevindt ook deze gedenksteen zich bij het oorlogsmonument aan de Gemullehoekenweg. Nagenoeg tezelfdertijd kladden onbekenden hakenkruizen op de muren rond de Joodse Begraafplaats.

Dinsdag 12 maart 2019. De Duitse kunstenaar Gunther Demnig legt voor elf omgebrachte Joden elf Struikelstenen voor hun voormalige huizen in George Perklaan, Peperstraat en Schoolstraat. De kubusvormige stenen zijn voorzien van een messing plaatje van 10 bij 10 cm. Op elk plaatje: naam, geboortejaar, deportatiejaar, sterftejaar en sterftelocatie, veelal een vernietigingskamp. De bijeenkomst laat een onuitwisbare indruk achter op de aanwezigen. Onder hen belangstellenden uit Oisterwijk en omgeving, maar ook vierendertig nazaten die er voor zijn overgekomen uit Israël, VS, UK, Zwitserland, …..

2020. In Oisterwijk volgen nog elf Struikelstenen voor nog zes woningen: eentje voor elke omgebrachte Joodse Oisterwijker. Een ‘heidens’ karwei, maar de tweeëntwintig Struikelstenen komen er. Dankzij Werkgroep Struikelstenen, vele anonieme donaties, medewerking van huidige bewoners ter plekke.

Dinsdag 5 mei 2020. Tijdens ‘Oisterwijk in WOII – WOII in Oisterwijk’ wandelt Werkgroep Struikelstenen met u langs Struikelstenen om er herinneringen op te halen aan de levens van Hans May, Hermine Elsas-Gluck, Siegfried Kanstein, Elisabeth Kanstein-Wolff, Cato Wolff, Franz Ferdinand Oppenheimer, Friedrich Mayer, Otto Max Mayer, Erna Mayer-Oppenheimer, Otto Rosenbaum, Sarah Stephanie Rosenbaum-Vogel en mogelijk nog meer Oisterwijkse Joden die -evenals homo’s, gehandicapten, zigeuners- om wie en wat ze waren in WOII zijn omgebracht.

Want daarom liggen ze er, of komen ze er deels in 2020 nog te liggen, die tweeëntwintig Struikelstenen. Om alle tweeëntwintig in WOII omgebrachte Joden uit Oisterwijk met verhalen tot leven te wekken. Om ze niet opnieuw te vergeten of dood te zwijgen. Om ze niet weer te laten sterven.

Deelname €5,- Aanmelden via jjvandenbijgaart@home.nl of bel 06-11478071.