glasvezel

Niet bang te schrijven voor Oisterwijkers


In 2013 ben ik van Letland naar Nederland gekomen om de HBO opleiding te volgen in Leeuwarden. Ik heb een internationale cursus gevolgd, omdat ik na 3 jaren in Nederland gewoond te hebben, ik alleen basiswoorden in Nederlands kende, zoals ‘lekker’, ’dankuwel’ en ‘alsjeblieft’. Toen had ik geen idee wat het verschil is tussen ‘dankjewel’ en ‘dankuwel’.

door Karina Aminova

Toen ik klaar was met mijn studie ben ik met mijn vriend naar Oisterwijk verhuisd in 2017. Hier in Oisterwijk, in Noord-Brabant, stond ik voor de uitdaging om te integreren en een baan te vinden. Zoals Federico Fellini, een beroemde Italiaans regisseur, zegt:

“Een andere taal is een andere visie op het leven.”

Dus om de Nederlandse cultuur en mensen beter te begrijpen en een baan te vinden was mijn uitdaging, de taal te leren. Toen heb ik over het zaterdagse Taalcafe in Tiliander in de Nieuwsklok gelezen. Die meetings waren echt gezellig en hebben mij geholpen om meer Nederlands te praten over het alledaagse leven. Maar het was niet genoeg voor mij, ik wilde meer leren.

“Een vreemde taal leren is alsof je een ander mens wordt” – Haruki Murakami

In 2019 heb ik van UWV Tilburg een paar opties gekregen waar ik Nederlands dichtbij mij in de buurt kon leren. Toen ben ik met Tanja Pieters van ContourdeTwern in contact gekomen. Daarna heeft Tanja mij geïntroduceerd bij Ad Graumans, de vrijwillige taalleraar. Nu is hij met pensioen, maar vroeger was hij een basisschoolleraar en -directeur. Dus ben ik echt gelukkig, omdat Ad niet alleen en echt aardige man is, maar ook een echt goede leraar, die veel geduld heeft en een talent om de dingen uit te leggen. Geloof mij, er waren miljoenen vragen over grammatica en onverklaarbare regels en Ad heeft altijd een antwoord met mooie voorbeelden voor mijn vragen.

Ad Graumans helpt Karina Aminova met schrijven.

Na een jaar van onze wekelijkse lessen hebben mijn vriend, zijn familie, vrienden, onze buren en mijn collega’s gemerkt dat ik meer vloeiend Nederlands spreek en met minder foutjes. Bovendien, voel ik mijzelf meer zelfverzekerd en gemotiveerd om Nederlands te praten en zelfs te schrijven. Dankzij deze lessen snap ik meer van Nederlandse mensen, wat er rondom mij gebeurt, schrijf ik af en toe voor Oisterwijk Nieuws en heb ik een bijbaantje gekregen.

Samenvattend wil ik zeggen: word niet bang om de andere taal te leren. Taal opent meer deuren dan jij denkt. In mijn situatie wil ik graag hartelijk dank zeggen tegen Ad Graumans en Tanja Pieters, die mij hebben geholpen om de deuren naar kansen te openen.