anytime

Lezing IVN Oisterwijk over wilde planten als geneeskruid


Geannuleerd in verband met maatregelen coronavirus.

IVN Oisterwijk organiseert op donderdagavond 19 maart 2020 om 20.00 uur een lezing over “wilde planten als groente en geneeskruid”  in De Voorhof, Kerkstraat 64 in Oisterwijk. De lezing met presentatie wordt verzorgd door de voorzitter van de Vereniging voor Ekologische Leef- en Teeltwijze (VELT) uit Gemert, Ido Cranen.

Wat kan je vinden in de natuur?

Een aantal ouderen kunnen zich het nog herinneren: de schapenzuring in de berm met een fris zuur blaadje, heerlijk in je mond op een warme zomerdag. Maar de natuur in de omgeving van Sint-Michielsgestel heeft veel meer wilde planten in de aanbieding waarmee je kunt koken en waarvan een groot deel ook nog medicinaal werkt. Het verhaal van Ivo Cranen gaat over veel: een soep met zevenblad, salade met kraailook, kloven en smeerwortel, jeuk en viooltjes, zenuwpijn en St. Janskruid en nog veel meer. In de lezing wordt ingegaan waarom planten een werking hebben die mensen zo goed van pas kan komen, zelfs als ze giftig zijn.

Onze dagelijkse kost bestaat uit planten die oorspronkelijk komen uit zonnige Mediterrane landen en het nabije Oosten. Geen wonder dat er zoveel gif en kunstmest wordt gebruikt in ons natte landje. Men realiseert zich vaak niet dat wat wij onkruid noemen heel bruikbaar is in de keuken en in de huisapotheek als eerste hulpmiddel. En dat groeit prima zonder gif en kunstmest.

In Heerlijck Hopveld, de tuinen van VELT-Gemert, hebben zij er dertig jaar ervaring mee, die men graag wil delen. En dan kan het niet anders dat je de natuur aan huis nog meer gaat waarderen.

De lezing is gratis en u bent van harte welkom.