bosch car service

Helpvirus verspreid in Oisterwijk sneller dan Corona


Het is nu drie weken nadat de eerste Coronapatiënt in Oisterwijk werd gemeld, twee weken na de eerste gedwongen maatregelen tot stopen van activiteiten, ruim een week nadat een enorme stroom aan hulp op gang kwam…

Vanaf woensdag 11 maart stroomde de afmeldingen binnen; ongeveer alles waar meerdere mensen samen zouden komen werd geannuleerd. Soms gedwongen, soms op eigen initiatief door de organisatie, soms ook omdat de deelnemers massaal afbelden. Het aantal berichten liep met 70% terug en wat al klaar stond kon jammer genoeg linearecta de vuilnisbak in. Het anders zo actieve Oisterwijk, met de anders zo bruisende berichtgeving, werd die dagen letterlijk leeg getrokken. ‘Help ons vrolijk zijn’ schreven we, het was nodig in deze treurige en lastige periode.

Hulp

Een van de vele voorbeelden: Silke heeft samen met haar moeder Melanie al heel wat kaarten verstuurt. Door Contour de Twern beschikbaar gesteld om medebewoners een hart onder de riem te steken.

Daags daarna opende op Oisterwijknieuws.nl/corona samen met enkele lokale zorgorganisaties een informatiepunt met een overzicht met actuele maatregelen en hulp voor en door inwoners. Het was de vroege ochtend van vrijdag de 13e. Deze normaal als ‘ongeluksdag’ bestempelde datum, werd een geluksdag in een ongelukkige tijd. Van alle kanten kwamen helpers op gang met een diversiteit aan hulp. Meteen was duidelijk dat daar enige coördinatie voor nodig was. Niet alleen om de vele handen en krachten te bundelen, maar helaas ook om het criminele kaf van het goede koren te scheiden. Vrijwilligers en professionals van onder andere Contour de Twern en Mentorhulp werden hiertoe bereid gevonden. Vele aanbiedingen van helpers volgden.

Opkikker

Slechts twee dagen later liep wat leeg was weer vol, meer dan vol! Een berichtenstroom met foto’s en filmpjes , aanbiedingen en enthousiast resultaat van de vele hulpbieders kwam op gang. Meer dan ooit! Karin Rentmeester noemde de soep die met de horecaondernemers werd gemaakt een ‘opkikker’, en zo volgden nog veel meer ‘opwekkers van een glimlach’: Kaarten, tekeningen, bloemetjes, boodschappen, sinaasappelsap, klusjes, muziek, beweegles op video, bezorgservice, financieel advies, gebed, horeca- en cadeaubon, applaus, een boek, een bingo…

Het Coronavirus werd ingehaald door het ‘helpvirus’. Helaas kan niemand daarmee het leed wegnemen, maar hopelijk wel wat verzachten. Het Coronavirus brengt lief en leed, u leest daarover op onze website en de Nieuwsklok.

Op de eerste golf van het coronavirus zal een tweede volgen, zo voorspellen deskundigen. Dit ‘helpvirus’ zal ook die tweede golf vast en zeker inhalen!