anytime

Gemeente Oisterwijk is bijna vrij van plastic


Op verzoek van partij PrO werd medio 2019 in de raad een motie aangenomen, die ervoor moet zorgen dat er in Oisterwijk niet tot nauwelijks wegwerpplastic gebruikt wordt.

De gemeente heeft hiertoe actie ondernomen. ‘Voorheen werd gebruik gemaakt van plastic bekers voor het personeel en klanten. Inmiddels zijn de pantry’s in het kantoor voorzien van porselein en glaswerken worden plastic bekers hier niet meer gebruikt. Plastic bekertjes zien we alleen nog op de gemeentewerf. Op dit moment zijn we bezig om deze te vervangen door biologisch afbreekbare bekers van karton(die ook al worden gebruikt). Ook de roerstaafjes worden vervangen door houten exemplaren.’ De aanwezige voorraad slinkt en daarna is plastic gebruik verleden tijd. Mocht dat toch nog noodzakelijk zijn, zorgt de gemeente voor recycling.

Voor met name evenementen gaat de gemeente nu kijken of in vergunningsvoorwaarden opgenomen kan worden dat gebruik wordt gemaakt van duurzame alternatieven voor wegwerpplastic. Dit kan mogelijk met hardplastic bekers middels een statiegeld systeem, of biologisch afbreekbare bekers. Dit moet nog onderzocht worden. Glaswerk kan bij evenementen niet in verband met de veiligheid.