brabantspronkjuweel

Film: Ik mag iets van mijn leven maken


Tijdens een wandeling door het bos laat Peter een boek zien. Het is een boek met zeven jaar herinneringen aan zijn overleden vrouw, zodat hij terug kan kijken op mooie momenten.

door Iris de Groot

Mariet praat met Truus over haar rouwproces en de lotgenotengroep (Fragment uit de film)

Peter en Truus vertellen hun ervaringen over de lotgenotengroep Rouwverwerking: ‘Samen op weg onder de Regenboog’. De keuze om dat in de bossen te doen hebben ze zelf gemaakt. Hier hebben ze ieder samen met hun partner veel tijd doorgebracht en denken ze met een warm gevoel aan terug.

‘Ik mag iets van mijn leven maken’

‘We waren echte wandelaars en fietsers. We hadden elkaar, een fiets en de zon, dat was voor ons de Wereld.’ Dat is de link die Truus en man Martin met de natuur hadden. Truus vertelt over haar rouwproces en wat de lotgenotengroep haar gebracht heeft. Anderhalf jaar geleden overleed Martin, na een ziekteproces van 5 jaar. ‘Het was op, we hebben samen afscheid genomen.’ Nadat haar man overleed was Truus opzoek naar iets of iemand om gehoord en begrepen te worden. ‘Ik had behoefte aan iemand die bleef luisteren, naar hetzelfde verhaal.’ Na wat zoekwerk kwam ze terecht bij Jan Daem. ‘Maar tot mijn spijt moest ik een half jaar wachten, het eerste stuk rouwen moet je zelf doen.’

Op dat moment vond ze dat heel erg, maar ze ziet nu in dat dat goed is geweest. ‘Binnen de groep krijgt iedereen aandacht en is er intens begrip voor elkaar. Ik heb ook geleerd om het complete leven weer te zien.’

De Regenboog
Tijdens de bijeenkomsten van de lotgenotengroep ‘Onder de Regenboog’ staan de zeven kleuren van de regenboog centraal. Elke bijeenkomst staat er een kaars op tafel in een van de kleuren. Iedere deelnemer krijg een kaars in dezelfde kleur mee naar huis. ‘De regenboog liet mij weer kleur in het leven zien en dat was ik kwijt.’

De nieuwe lotgenotengroep Rouwenden Onder de Regenboog start op dinsdag 17 maart in de huiskamer van de Inloop. De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten van 09.30 uur tot 12.00 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Daem via 06-13416942 of kijk op de website www.metgezelinzingeving.com.

Video
Als afsluitende stageproject heeft Iris de Groot de redactie gevoerd over de productie van twee video’s. Zowel Truus (zie onder) als Peter (vorige week, klik hier) vertellen ieder afzonderlijk in een mini-documentaire over hun ervaringen en de waardevolle bijdrage van de lotgenotengroep aan hun rouwproces.