bosch car service

Column Roland Smulders: Hoop en troost


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Hoop en troost

 

De Raad van Kerken heeft opgeroepen om tijdens een speciale Dag van Nationaal Gebed vijftien minuten lang zoveel mogelijk kerkklokken te luiden. Een boodschap van hoop en troost moest het zijn, maar zo zal niet iedereen het hebben ervaren. Er zijn mensen die aan het geluid van een klok op zondagochtend al genoeg hebben om compleet door het lint te gaan.

En het kan nog erger. Je zult maar met een barstende hoofdpijn door het coronavirus met je hoofd onder het kussen hebben gelegen tijdens het uitdragen van de boodschap. Dan ben je na een kwartier echt toe aan een portie hoop en troost. Eerst dat luidruchtige geklap voor mensen in de zorg en nu weer kerkklokken. Wat wordt het volgende? Gaan bezorgde landgenoten onder het raam van je slaapkamer carbidbussen afschieten om het coronaspook te verjagen? Alsof ziek zijn op zichzelf nog niet erg genoeg is.

Een tante van mij had een bloedhekel aan kerkklokken. Ik kan het rustig zeggen, want ze is er niet meer en kan er dus niet op aangekeken worden. Met een woning in de buurt van een van de Oisterwijkse kerken, zat ze op de eerste rang tijdens het slaan van de uren en het ten gehore brengen van het vrolijke carillonspel. Helemaal gestoord werd ze ervan en ze ijsbeerde op zulke momenten door de woonkamer als een neurotisch dier in een kooi. Als het de bedoeling was haar door het luiden iets van hoop en troost mee te geven, dan mogen we in haar geval rustig spreken van een mislukte poging.

De herinnering komt weer naar boven uit het archief van mijn geheugen bij het lezen van het bericht over de actie van de Raad van Kerken. Ik kan het niet helpen dat ik ondanks alle ellende die we momenteel meemaken moet glimlachen. Een feestdag was het voor mijn tante toen de hele kerktoren inclusief klokken in vlammen opging. De rest van Oisterwijk huilde, maar voor haar betekenden die vlammen pas echt een boodschap van hoop en troost. Ooit zou de zaak hersteld worden, dat begreep ze natuurlijk best, maar tot die tijd had ze eindelijk de rust waar ze zo naar verlangde.

 

Roland Smulders