banner

Column Roland Smulders: Complimentendag


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Complimentendag

 

Eigenlijk wilde ik vandaag een andere column plaatsen. Veel nieuws valt er over mijn woonplaats Oisterwijk – het is weer zondag – weliswaar niet te vertellen, maar ik heb nog wat liggen om het over te hebben. Een typisch voorbeeld van voortschrijdend inzicht zou je het kunnen noemen. 1 maart is het complimentendag. Iemand is daar ooit mee begonnen en sindsdien verwachten mensen jaarlijks de nodige veren in hun achterste. Mijn kritische opmerkingen bewaar ik maar voor andere dagen. Vandaag doen we daar even niet aan.

Het maken van complimenten is een kunst die ik niet beheers, dat moet ik toegeven. Mijn vriendin moet er bijvoorbeeld altijd zelf over beginnen als ze van de kapper komt. Valt mij niets aan haar op? Nee, dat doet het niet. Alles schijnt er nog op en aan te zitten, maar dat zal ze waarschijnlijk niet bedoelen. Ik heb geen oog voor subtiele veranderingen in kleur en haarlengte. En als het mij wel opvalt, kom ik niet op het idee er wat van te zeggen. Welbeschouwd verdient ze een compliment voor haar geduld met mij. Ik durf er echter niet over te beginnen, want dan krijg ik gegarandeerd terug dat ik er mee op moet houden dat geduld op te proef te stellen.

Er zijn in Oisterwijk veel complimenten te maken. Moeilijk kan het niet zijn op een dag als vandaag een column te schrijven. Het is de gemeente toch maar mooi gelukt om in recordtijd het lastige probleem van het begrotingsoverschot op te lossen en we worden ook niet meer gehinderd door de aanwezigheid van een algemene reserve waaruit partijen steeds willen putten. Nu we fijn aan de bedelstaf zijn geraakt, wordt het leven een stuk eenvoudiger. Mensen realiseren zich niet altijd hoe gecompliceerd het besturen van een gemeente is. Mag ik deze dag aangrijpen om er mijn oprechte waardering voor uit te spreken?

Wat ik ook een prestatie vind – we zijn nu toch bezig – is dat de raadsleden in Oisterwijk na de nodige jaren modern raadsbreed samenwerken nog altijd in goede gezondheid verkeren. Het zal af en toe de nodige zelfbeheersing hebben gevergd, maar het is gelukt verwarde collega’s niet te lijf te gaan met de zetels die de collega’s zich heel onredelijk toe-eigenden. Mijn beschouwingen over de dorpspomp en de rare reuzen moeten wachten tot een andere keer. Vandaag ben ik positief gestemd.

 

Roland Smulders