banner

Column Roland Smulders: Afvalputje


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Afvalputje

 

Toen ik het las, moest ik mijzelf even knijpen. De burgemeester van mijn woonplaats Oisterwijk heeft niets met sociale media. Hij spreekt in een interview over het afvalputje van de samenleving en het is duidelijk dat hij er het liefst zo snel mogelijk van verlost zou willen worden. Besturen was in zijn ogen waarschijnlijk een stuk leuker toen niet iedereen zich ermee bemoeide.

Nieuw is de reactie van de burgemeester niet. Na de introductie van de boekdrukkunst doken er ineens allemaal geschriften op waarmee de gezagsdragers ook geen weg wisten. Opruiende uitlatingen van mensen die niet wisten waarover ze het hadden. De wereld zou een betere plaats zijn als de klok soms wel kon worden teruggedraaid. Het duurde even tot de gezagsdragers op het idee kwamen van de nood een deugd te maken door zelf ook te gaan publiceren, maar toen ze het eenmaal in de vingers hadden, was er geen houden meer aan.

Met de relatie tussen overheid en sociale media zal het uiteindelijk ook wel goed komen, moet de geplaagde burgemeester maar denken. Zelfs een afvalputje heeft zijn voordelen. Kijk maar eens hoe enthousiast een oude man als president Trump er gebruik van maakt om te communiceren met zijn aanhangers. Daar hoeft een burgemeester toch niet voor onder te doen. Waarom zou je als overheid blijven steken in het tijdperk van de saaie advertentie in het lokale huis-aan-huisblaadje als er zoveel moderne manieren zijn om de boodschap aan te man te brengen?

De klacht van de burgemeester hoort wat mij betreft thuis in de categorie ‘vroeger was het allemaal beter’. Misschien is dat ook wel zo, zelf maak ik mij er ook soms schuldig aan, maar we schieten er weinig mee op. Ik ben ouder dan de burgemeester en als ik iets heb geleerd, is het wel dat het geen enkele zin heeft de vooruitgang te vervloeken. Vroeger Is voorbij en komt niet meer terug. We hebben die sociale media en het is een illusie om te denken dat mensen zullen stoppen er gebruik van te maken. Waarom ook? We krijgen eindelijk de kans onze mening naar voren te brengen en die kans laten we ons niet ontnemen. Uitspraken over afvalputjes maken het alleen nog erger.

 

Roland Smulders